bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Förste man in : att le..
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAtt människan levde : Maria Larssons eviga ögonblick

 
Författare: Agneta Ulfsäter-Troell
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, depression, krig, mat, hälsa, musik, psykologi, humor, religion, natur, historia, kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 2007
ISBN: 9789525705034
 
Spänning:  2
Romantik:  3
Humor:  2
Lärorik:  8
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Det sitter en skräckslagen kvinna på vagnens kuskbock, hennes fläta har löst upp sig, det bruna håret står som en man, precis som den vilt skenande hästens. Hon håller sig fast så knogarna vitnar, vagt uppfattar hon omgivningen som fladdrar förbi henne. "Vart ska vi Sigfrid, vart är vi på väg"? ropar Maria. Hans berusade nävar har tappat greppet om tömmarna och den uppskrämda hästen bara fortsätter att skena. "Vi ska till helvetet", skrattar han. Bakom henne i vagnen sitter deras sexåriga dotter Maja, fastklamrad vid sin morbror Erik.

Vagnen kränger, slänger och far fram i det rykande vägdammet medan fradgan rinner från den vilt skenande hästen. Nu börjar söndagsflanerande människor på väg till Slottsskogen, som ser det livsfarliga ekipaget, ge upp förfärade skrik. Man inser att hotande nära ligger Helvetet för ekipaget som besinningslöst dundrar förbi ...

Så inleder Agneta Ulfsäter-Troell sin släktkrönika som skildrar de färgstarka människor som befolkar hennes släkt. Boken är också en berättelse om Fattigsveriges väg till välstånd.

När arbetarkvinnan Maria Larsson vinner en kamera på lotteri under 1900-talets första år är det för henne som ett Under. Historien om Maria Larsson och hennes "eviga ögonblick", hennes familjs öden så långt från dagens Sverige, bygger på många års intervjuer med främst Marias dotter Maja född 1901. Författarinnan har sammanställt en familjekrönika där hennes pappas faster Marias liv utgör navet i en fascinerande berättelse om en kvinna som mot alla odds skapar sig en egen tillvaro. Berättelsen bildar underlag till filmen Maria Larssons eviga ögonblick som Niklas Rådström har skrivit manus till i samarbete med Agneta Ulfsäter-Troell och hennes make, filmregissören Jan Troell.

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Att människan levde : Maria Larssons eviga ögonblick :


gun 2013-07-21 11:28
En mycket intressant släktkrönika som spänner över generationer. Området är Göteborg och trakterna runt om. Det är mycket som händer historiskt.
Berättelsen är levande och varmt skildrad. Maria får uppleva mycket i sitt liv. Yttersta fattigdom där det inte fanns något annat att tillgå mer än rovor och knappt det. Glädjen över att få en brödbit. Trångboddhet. En familj har femton barn och bor i ett rum. Berättelsen sträcker sig ut till människor runt om och deras öde men först och främst handlar den om Maria och hennes nära anförvanter där även författaren ingår i skaran.
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Att människan levde : Maria Larssons eviga ögonblick


  Köp boken som film på cdon: