bokrecensioner boktips

Du ska dö: en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal

Författare: Ulf Broberg & Leif Ericksson
Genre: Dokumentär berättelse
Ämnesord: mord, religion, kultur
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789187319051


Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Min syster är död,
min pappa har dödat min syster!

Så börjar ett autentiskt larmsamtal till SOS Alarm klockan 21.54 måndagen den 21 januari 2002. Den som ringer larmcentralen heter Songül Sahindal och hon har just sett sin syster Fadime brutalt mördas av deras pappa. Mordet blir det tragiska slutet för en ung kvinna som önskade att själv få skapa sin framtid i Sverige, att själv få välja livsstil och livspartner. Det var ett beslut som inte bara kostade henne en oönskad exil från sin hemstad Uppsala och sina nära och kära i familjen, utan också livet.

Det här är den dokumentära berättelsen om Fadime Sahindal, om hennes liv och hennes död och om det rättsliga och samhällspolitiska efterspelet efter mordet. Det är en redogörelse över vad som hände Fadime, över vad hon och andra sade och gjorde i samband med hoten, misshandeln och slutligen det brutala mordet.
Leif Ericksson var Fadimes och senare även Songüls advokat. Han kom att bli djupt engagerad och berörd av fallet. Songül var den som ensam vittnade mot pappan och det var i hennes lägenhet, i hennes hall, som Fadime sköts till döds. Boken bygger till stor del på Leifs hågkomster tillsammans med Songüls minnen och upplevelser, samt på ett omfattande offentligt material bestående av bland annat tingsrättens och hovrättens domar kompletterat med intervjuer och samtal med ett stort antal personer.

"Spännande från början till slut, speciellt för att berättelsen inte är strikt kronologiskt upplagd utan pendlar mellan då och nu."
Upsala Nya Tidning
Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Du ska dö: en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal :
2013-08-05 16:03
Berättelsen börjar dramatiskt med en utskrift av systerns larmsamtal till SOS.
Det var spännande ungefär halvvägs men sedan blev det närmast tungt att läsa om alla detaljer kring den här tragiska historien. Boken är ändå inte särdeles lång med sina 180 sidor. Kanske det beror på det tunga ämnet och utgången som var klar från början. Fadime blev en martyr men inte så mycket positivt i övrigt.
Betyg 3
2014-11-20 12:55
Fadime var en stark ung kvinna som vågade stå emot sin släkts åsikter. Trots att Fadime blev mordhotad vågade hon polisanmäla och ställa upp i samtal med media. Hon visste att hon aldrig skulle kunna gömma sig om någon ville döda henne eftersom den kurdiska släkten var stor.
Till sist hände det som bara inte fick hända och Fadime blir mördad.

Detta är en skildring om hur mordet och rättegången gick till. Det gör att en del kommer upp ett flertal gånger eftersom det är olika rapporter.
Fadimes begravning beskrivs ingående med vem som fanns på plats.

Om man vill ha ett djup i vad som hände Fadime så är den här boken att rekommendera.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Du ska dö: en dokumentär berättelse om mordet på Fadime Sahindal
Liknande böcker:
Bergens stjärnor
 J. Moyes
Min Dotter Amy
 M. Winehouse
OS och val i Japan
 E. Larsson
Vapensmederna : männen..
 J. Pirttisalo Sallinen
Stöld
 A. Laestadius
Religion och vetenskap
 B. Russell
Nordiska myter
 N. Gaiman