bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Brott
Liknande böcker:
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Domaredans
 U. Durling
Skräcknatt
 L. Jackson
Döden på apoteket
 N. Hövenmark

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerFallet Collini

 
Författare: Ferdinand von Schirach
Genre: Deckare
Ämnesord: krig, mord, historia, kärlek
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789100130114
 
Spänning:  6
Lärorik:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I trettiofyra år har italienaren Fabrizio Collini arbetat som verkmästare på Mercedes-Benz, duglig och lågmäld. Och så en dag mördar han en gammal man på ett lyxhotell i Berlin. Helt utan orsak, som det ser ut. Advokaten Caspar Leinen blir anvisad fallet. Men det som ser ut som en karriärmöjlighet blir en mardröm för honom. Den döde visar sig vara Hans Meyer, en ansedd tysk företagsledare och farfar till en av Leinens bästa vänner. Leinen minns honom som en fin och godhjärtad man. Eftersom Collini tiger om sina motiv för mordet måste Leinen själv leta i mordoffrets bakgrund. Där hittar han ett spår tillbaka till andra världskriget, som kastar nytt ljus över både gärningsmannen och offret. I Ferdinand von Schirachs egen familj har frågan om skuld varit högst närvarande ända sedan andra världskriget. Hans farfar Baldur von Schirach var Hitlerjugends ledare, satt på de anklagades bänk i Nürnberg och blev liksom Albert Speer dömd till 20 års fängelse som han avtjänade i Spandau. För Ferdinand von Schirach var han och hans gärningar på alla sätt främmande, något han skrivit mycket insiktsfullt om i en artikel i Der Spiegel. Så när Fallet Collini kom ut i Tyskland såg det ut som ett slags litterär uppgörelse med farfadern. Men det finns också ett annat fall, som mer liknar det i von Schirachs roman, och det är fallet med SS-officeren Freidrich Engel, som dog en naturlig död vid 97 års ålder i Hamburg, och som precis som Collini var ansvarig för en vedergällningsaktion där 246 italienska fångar dödades. Han blev dömd först i en italiensk domstol och sedan i en tysk, men eftersom han var 93 när domen föll slapp han sitta av straffet.

Medelbetyg: 3,67 (3 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Fallet Collini :


poby 2013-05-30 20:22
En verklig läsupplevelse.
Huvudpersonen är en advokat, som tar på sig ett hopplöst fall. Ett mord har begåtts och mördaren (Collini) anmäler sig frivilligt och tar på sig mordet direkt. Det enda som saknas är motivet.
Detta verkar som en "vanlig" deckare, men det är mer än så.
Författaren berättar med ett knapphändigt men samtidigt intensivt språk. Boken flyter fram, och det är helt omöjligt att lägga den ifrån sig innan sista sidan är läst.
Rekommenderas.
Betyg 5

okidoki 2013-12-15 14:50
Mycket fängslande läsning. Nära fyra i betyg men ett för tvärt slut hindrar mig.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Fallet Collini


  Köp boken som film på cdon: