bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Galgen, gigan och tärn..
 P. Adler
Den andra dödssynden
 J. Guillou

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerHelga

 
Författare: Anette Svensson Kozica
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2013
ISBN: 9789174970388
 
Spänning:  6
Lärorik:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En dag upptäckte min dotter och hennes vänner ett ensligt och övergivethus. I huset fanns mängder med underliga papper. Efter lång övertalning bestämde jag mig till sist för att följa med och se vad de hade funnit.
Helga Kramer lämnar sitt hem, hastigt och oplanerat.
Kvar i huset fanns unika dokument, anteckningar, fotografier och brev med naziststämplar. Ett betyg från Wiktoriaskolan i Danzig, en skola som tillhörde universitetet, ett SS-institut, där ryssarna vid krigets slut gjorde makabra fynd. Jag fann ett dokument där de tyska myndigheterna sökte efter en judisk familjs tillgångar. Väl undangömt fann jag också ett tjockt häfte
med nedskrivna mardrömmar, nedtecknade under ångestfyllda nätter. På väggen i köket hängde en lapp med ett namn och en sotare målad med svart krita. Resultatet av ett kort möte mellan Helga och Werner, eldare på ett lok med vändplats Auschwitz. Jag bestämde mig för att skriva en roman om detta livsöde

Medelbetyg: 5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Helga :


poby 2013-05-28 12:05
En ovanligt stark debutbok.
Författaren hittar en stor mängd dokument i ett övergivet hus utanför Höganäs i Skåne. Huset har tillhört en dam, "Helga", som brådstörtat flytt därifrån. Helga har varit en aktiv SS-officer under slutet av andra världskriget. Utifrån dessa dokument skildrar Svensson Kozica Helgas liv.
Det är en fruktansvärt skakande bok om livet i ett sönderfallande Tyskland under främst 1945. Boken skildrar kriget ur den förlorande maktens synvinkel. Författaren tar fram hur obeskrivligt livet var för de som fanns kvar i Tyskland under krigets slut, både för tyskar och judar. Dessutom skildrar Svensson Kozica hur den kvarvarande klicken av SS-personal försöker att roffa åt sig så mycket de kan av det som finns kvar. Mycket fin miljöskildring och detaljerna är gnistrande frutansvärt beskrivna.
Det enda negativa är kanske att boken hade vunnit lite på att kortas av lite. Det blir emellanåt lite för splittrat. Jag förstår emellertid att det kan vara svårt med en sådan tillgång på bakgrundsmaterial.
Läs boken, och jag önskar författaren all lycka med "nästa" bok
Betyg 5

tildemusic 2013-09-07 13:20
Jag ska erkänna att jag med en viss motvilja började läsa boken Helga. Berättelser som skildrar andra världskrigets grymheter brukar lämna mig med ja, ett visst illamående, en känsla av hopplöshet, ilska och sorg som inte vill ge med sig förrän veckor efter så, därför brukar jag hålla mig ifrån dom. Fegt, javisst men krigets fasor förvandlas till mina mardrömmar, kryper så nära inpå och oundvikligen känner jag hur jag sveps med djupt ner i avgrunden. Skildringen av Helga väcker även den dessa känslor men efter 20 sidor in i boken var jag fast, Helgas värld öppnade sig och slukade mig glupskt och jag kunde inte längre lägga boken ifrån mig. Boken skildrar på ett ärligt sätt nazisten Helga och andra människoöden i krigets slutskede, rakt upp och ner utan att försköna eller spä på något. Livsöden som alla bär på sina upplevelser och uppfattningar om kriget. Med ett målande språk beskriver Anette Kozica deras liv, tankar, drömmar och mardrömmar, framtidsplaner...
Helga är en bok som väcker tankar, inte minst i en tid då främlingsfientligheten likt en löpeld sprider sig över Europa. En spännande läsning som jag varmt kan rekommendera.


Tilde, 25 år. Studerande Internationella relationer, Barcelona.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Helga


  Köp boken som film på cdon: