bokrecensioner boktips

Drottningkronan

Originaltitel: The Lost Ones
Författare: Norah Lofts
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, historia, kärlek, spänning
Utgivningsår: 1971


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Drottning av Danmark vid 15 års ålder, förmäld med en svagsint sadist, älskarinna åt kungens livmedikus, död i landsflykt 24 år gammal......

Den kända författarinnan Norah Lofts har skrivit en virtuos roman om flickdrottningen Caroline Matilde- en av historiens mest gripande kvinnogestalter.
Medelbetyg: 4 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Drottningkronan :
2013-05-21 17:29
Drottningkronan, Norah Lofts. Originaltitel The lost ones, i översättning av Kjell Ekström 1968, 1969. Bokförlaget Bra Böcker AB

Norah Lofts har tagit sig an en del av Danmarks mörka historia, även om hon romantiserat upp det hela så är det fortfarande en tragedi.
Den unga prinsessan Caroline Mathilde av Storbritannien försökte i det längsta undkomma sitt öde. Ett öde att som 15 åring bli bortgift med sin 17 årige kusin Christian VII, kung av Danmark. När hon till slut förstod att det sedan länge bestämda giftermålet inte gick att undkomma så fogade hon sig i sitt öde och bestämde sig för att göra sitt bästa. Men det är ett kallt och grått land hon möter, och en kung som är något oberäknelig och från början bestämmer sig för att inte tycka om henne.
Christian kände själv det som om han hade två huvuden som inte alltid samarbetade, därför behövde han en läkare som kunde hålla honom lugn. Det är här Johann Friedrich Struensee kommer in i bilden. Kungen får förtroende för honom och blir beroende av hans råd och till slut blir det Struensee som mer eller mindre styr landet, Christian skriver på det mesta hans läkare lägger fram. Det som till slut blev livläkarens fall är den kärlek som växte fram mellan honom och drottningen. Vilket inte sågs med blida ögon av hovet och folket, Christian själv brydde sig inte för han roade sig på annat håll.

Caroline som från början var en levnadsglad och nyfiken ung flicka, bryts sakta ned av stämningen i slottet och sin gemåls nyckfullheter. Då kan man förstå att hon levde upp i sällskap med Johann som kom med nya friska idéer. Struensee var en man påverkad av upplysningstiden och Voltaire, Johann införde många nya reformer som t.ex. tryckfrihet, strafflindring, avskaffade tortyren gjorde om stora delar av centralförvaltningen, begränsade utdelningen av titlar och ordnar och började med förberedelser till bondeståndets frigörelse. Tyvärr gick det hela lite för fort för folket, det de retade sig mest på var hans affär med drottningen och frukten av den.

Historiens vingslag är ett intressant ämne för mig och att få det presenteras i romanform är mera lättsmält. Jag tycker att Lofts har hittat en bra balans mellan fakta och fantasi, för naturligtvis måste hon fabulera för att det ska bli underhållande, men samtidigt inte låta det gå över i blå dunster. Så även fast man vet hur den här historien kommer att sluta så förstör det inte spänningen, den hålls vid liv och jag vill som läsare varna paret. Så författaren lyckas verkligen hålla liv i historien. Hon antyder en aning att det inte var kärleken till drottningen som Struensee satte i första hand utan hans kall till att förändra och förbättra. Hur det egentligen var med det kanske ingen vet. Det är i alla fall en fascinerande historia, i en intressant och hård tid. Jag har följt upp romanen med att se den danska filmen ”A Royal Affair” som bygger på samma historia och jag blev inte besviken där heller.
Betyg 4
Liknande böcker:
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström