bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Sigmund härskaren
 E. Arnesson
Falken från Sparta
 C. Iggulden
Familjen Palmisano
 R. Nadal
Innan svenskarna kom
 A. Olsson
Jaktfalkens ögon
 S. Viksten
Krönikan om Ylva Alm 1..
 I. S. Skjelbakken
Frihetens pris
 S. Nordenswan
Doktor faustus
 T. Mann
Föreningens tid
 L. Selander
Maos Siste Dansare
 L. Cunxin

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerEnsam i Berlin

 
Författare: Hans Fallada
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, historia
Utgivningsår: 1946
ISBN: 9789174610925
 
Spänning:  4
Lärorik:  8
Sorglig:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Året är 1940 och i huset på Jablonskistrasse 55 i Berlin bor en samling småskurkar, råbarkade SS-män, horor, en pensionerad domare och romanens två huvudpersoner: verkmästarparet Otto och Anna Quangel. Här bor också en gammal ensam judisk dam, vars liv får ett fasansfullt slut.
Otto och Anna är skötsamma och tystlåtna - ett strävsamt arbetarklasspar. Men när de nås av beskedet att deras son stupat i kriget ter sig livet plötsligt meningslöst. Så småningom inleder de en modig, om än patetisk, kamp mot nazismen som ger deras tillvaro ett nytt innehåll. På olika platser runtom i Berlin lägger de ut hundratals handtextade kort som manar till motstånd, kort som kan plockas upp av vem som helst.
Den karriärhungrige kommissarie Escherich skyr inga ansträngningar för att hitta de skyldiga bakom de handskrivna lapparna och kommer paret allt närmare.
Jakten utvecklas till en katt-och-råtta-lek som pågår under mer än två års tid med både komiska och skräckfyllda scener.
Över alltsammans hänger en stämning av brutalt förtryck som genomsyrar vardagen för människorna i Berlin - varje möte, ord och handling måste vägas mot en paranoid nazistisk maktapparat. Men trots regimens brutala skräckvälde överlever ändå medmänsklighet och kärlek.

Ensam i Berlin är en lektion i historia, i förtryckets anatomi och samtidigt en nervpirrande bladvändare - en moralisk thriller, lika gripande och spännande som en spionroman av le Carré. Författaren och Auschwitzöverlevaren Primo Levi kallade boken för "det bästa som någonsin skrivits om det tyska motståndet". Berättelsen är baserad på Falladas egna erfarenheter under nazismen och skrevs på några få veckor hösten 1946. Boken har tidigare filmatiserats för både tv och bio och det finns nu planer för en nyinspelning.
Ensam i Berlin (Jeder stirbt für sich allein) gavs första gången ut i Sverige 1948 med titeln En mot alla då med flera centrala avsnitt strukna. Lind & Co är stolta över att här kunna presentera den första kompletta svenska utgåvan.

HANS FALLADA - eller Rudolf Ditzen som var hans riktiga namn - föddes 1893. Hans liv kom att bli mycket dramatiskt med inslag som dråp, förskingring, självmordsförsök, mentalsjukdom, alkohol- och narkotikamissbruk. Trots censur och politisk förföljelse valde Fallada att stanna i Tyskland under kriget och räknas numera som en av landets verkligt betydelsefulla 1900-talsförfattare. Han dog 1947, några månader innan Ensam i Berlin publicerades.

Medelbetyg: 4,5 (4 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Ensam i Berlin :


poby 2013-04-06 19:30
Den här boken behandlar ett par år i Berlin under andra världskriget. Ett äldre par försöker på sitt eget sätt att protestera mot Hitler. Resultatet av protesten blir inte alls vad de hade tänkt sig.
Boken är skriven 1946 och skildrar den skräck, som en stor del av den tyska befolkningen levde i. Det gällde att inte göra något misstag, för då kom Gestapo eller SS.
Skildringen av vardagslivet i Berlin och den skräck, som många levde under är den här bokens stora behållning. Den ger en insyn, som inte många har någon kunskap om.
Rekommenderad läsning.
Betyg 4

kirja 2017-04-06 06:03
En riktig läsupplevelse!
Den ger verkligen en bild av hur människor manipulerades under nazismen. Hoppas vi lärt oss något sedan dess...
En historia som känns så kusligt aktuell.
Spännande, lärorikt, skrämmande och sorglig. I början var den stundtals seg men jag ångrar inte att jag fortsatte att läsa.
Betyg 5

sgs 2019-08-27 14:19
Boken handlar om personer i en trappuppgång i Berlin under andra världskriget och deras umbäranden under Nazismen. Rädslan, skräcken och även fascinationen av Nazismen beskrivs målande av författaren. Bokens huvudpersoner Otto och Anna, förlorar sin son som stupar i krigetoch börjar diskret sprida propaganda mot Hitler och kriget.

Det är en lång bok, men den allra största delen flyter historien fram och jag blev oerhört gripen av alla människoöden som beskrivs.
Spännande, skrämmande men på något vis ändå trösterik - människor kan klara de värsta motgångar och ändå leva vidare.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Ensam i Berlin


  Köp boken som film på cdon: