bokrecensioner boktips

Medinas juvel

Författare: Sherry Jones
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789186369569


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Medinas juvel är berättelsen om Aisha bint Abi Bakr. Redan vid nio års ålder gifts hon bort med profeten Muhammed, en då femtiofyra år gammal man. Aisha träder nu in i en ny och farlig värld där hon måste bruka sitt medfödda mod, sin sällsynta kvicktänkthet och ibland också sitt svärd för att ta kontrollen över sitt eget öde. Hon kämpar mot religiösa förföljelser, politiska rivaler och avundsjuka bihustrur. Men Medinas juvelär också berättelsen om en av historiens mest unika kärlekshistorier. Mellan Aisha och profeten Muhammed uppstår efter hand en varm och innerlig kärlek som kom att vara livet ut. Genom sin frimodighet och sin hängivelse blev Aisha med tiden inte bara profetens djupt älskade livskamrat utan också en ovärderlig rådgivare i politiska frågor.

Med stor detaljrikedom återskapar Sherry Jones atmosfären i en svunnen och till stora delar okänd epok. Hennes roman är på en och samma gång en gripande uppväxtskildring, en oförglömlig kärlekshistoria och en lärorik inblick i ett avgörande historiskt skede. Genom Aishas ögon får läsaren möjlighet att på nära håll följa de tumultartade händelser som omgav världsreligionen islams födelse.

Boken har, minst sagt, lett till starka reaktioner runt om i världen: redan innan den getts ut gick protestvågorna så höga att den amerikanska förlagsjätten Random House valde att stoppa den planerade utgivningen p.g.a. rädsla för radikala muslimer. Det serbiska förlaget Beobook - som var först ut med boken - fann sig tvungna att dra tillbaka upplagan från bokhandlarna och det brittiska förlaget Gibson Square utsattes för ett brandbomsattentat. Många ryckte då ut till författaren Sherry Jones, och till yttrandefrihetens försvar.

''Detta är censur grundad på rädsla
-Salman Rushdie om det amerikanska bokförlaget Random Houses beslut att stoppa 

Utdrag ur boken:
Jag överfölls av ett behov att fly. Det fick mig att fara upp och rusa till säng. Muhammed följde efter och lade sig bredvid mig med händerna under huvudet. Han stirrade mot taket som om det varit en stjärnbeströdd himmel.'' Min farbror och min faster kommer att bli mycket nöjda. Och naturligtvis Zaynab också.''
Naturligtvis. Och jag? Jag kunde bara ligga där bredvid min man med munnen full av sorg. Hade han inte velat ha mig en gång? Och hade han inte förbjudit alla män i umma att gifta sig med fler än fyra hustrur? Men uppenbarligen gällde inte reglerna Guds profet- inte nu längre.
''Lovad vare Allah som låter mäns hjärtan förändras'' viskade jag. Jag vände ryggen åt Muhammed och vägrade låta honom hålla om mig. Varför bad jag på nytt. Varför kan du inte förändra hans hjärta så att han öppnar sig för mig?
Sedan föll jag i en orolig sömn och drömde om en man med långt, blankt hår och ett ansikte som en vacker arabisk springare med ögon bara för mig.

Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Medinas juvel :
2014-07-07 11:19
En jätte bra bok som jag fastnade i från första sidan. Medinas Juvel handlar om profeten Muhammeds unga barnbrud Aisha bint Abi Bakr som han gifte sig med när hon var nio år gammal. Aisha är en sällsynt kvinna, stark, frispråkig , en kvinna som tar kontroll över sitt liv under en tid då kvinnor är mannens ägodelar.
Betyg 4
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm