bokrecensioner boktips

Lång väg till frihet

Författare: Andres Küng
Genre: Historisk roman
Ämnesord: politik, religion, historia, spänning
Utgivningsår: 1979


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lång väg till frihet :
2004-07-14 22:24
Lång väg till frihet

”Lång väg till frihet” är en spännande berättelse med verklighetsförankring i Lettland efter andra världskriget då Sovjetkommunismen slagit sina vassa klor i det lilla landet. Pastorn Hugo M. Grivans familj lyckades fly till Sverige medan Grivan själv blev kvar i landet.

Han fängslades två gånger för anti-sovjetisk verksamhet. Första gången anklagades han för att tillåta sin församling att sjunga en fascisthymn. Fascisthymn är sovjetiska för den lettiska nationalsången. Andra gången han fängslades berodde det på en uppsats om kristendomsförföljelserna i det gamla Rom. Kommunisterna tog illa vid sig av uppsatsen eftersom de tolkade romarna som en kod för Sovjet.

Pastor Grivans fick sammanlagt sitta 16 år i sovjetiska läger - gulagarkipelagen. Trots detta glömde han aldrig bort sina nära och kära som utvandrat till Sverige. I mars 1977 fick han äntligen förenas med sin familj. Tyvärr hade en av hans söner gått bort.

Andres Küng har illustrerat ett öde som var bortglömt i dåtidens Sverige då Baltikum, enligt eliten, inte var ockuperat. I boken framgår med all önskvärd tydlighet hur lättlurade svenska politiker och biskopar mm. var som trodde på allt de fick höra och se när de besökte Baltikum. Religionsfriheten var fullständigt avskuren och kyrkorna agerade enbart marionetter åt Sovjetkommunisterna. Istället för att krossa kyrkorna helt och hållet och därmed få en stark opinion emot sig valde kommunisterna att skapa en illusion av självständighet för kristna församlingar. De som avvek från Sovjets direktiv råkade förr eller senare illa ut.

En viktig läsning för oss svenskar som med vår självgoda moralism och historielöshet har ringa förståelse för Baltikum och övriga Östeuropa.

Küng, Andres: Lång väg till frihet, Libris,1979
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Lång väg till frihet
Liknande böcker:
Inte utan min syster
 Å. Hellberg
Bara en mor
 R. Jacobsen
Beskyddaren
 S. Scarrow
Atens beskyddare
 C. Iggulden
En gentleman i Moskva
 A. Towles
Rödaste smultron
 L. Widding
Flykten
 S. Scarrow
Månskärans stad
 B. Plain
Vattendansaren
 T. Coates
Samma Författare: