bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Dansar Elias? Nej!
Den röda fläcken på fa..
Månkan och jag har en..
Slutet sällskap
Ur mitt lyckliga liv
Vem vågar sommaren?
Liknande böcker:
Totalskada
 H. von Zweigbergk
Resa i månljus
 A. Szerb
Din styvmor Rebecka
 M. Jeffmar
Folkets skönhet
 M. Pryds Helle
I det sista regnet
 J. Vaidya
Rucklet
 M. Sällström
Haggan
 A. Berg
Barndomshemmet : en ro..
 T. Stålmarck
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Booze
 B. Danielsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMorbror Knuts sorgsna leende

 
Författare: Katarina Kieri
Genre: Roman
Ämnesord: filosofi, hälsa, humor, natur, kärlek, kultur, ungdom
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789113031347
 
Lärorik:  3

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Vi får följa den unga Karla i samma takt som manchesterbxorna måste läggas ut och fållas ner. Hon är bättre på att svära och kasta handgranater än att leka som flickor ska. Hon bor i Staden men har sina rötter i Byn. Och får alltid försvara det ena när hon är hos det andra.

Med jämna mellanrum kommer morbröderna, Brynolf och Knut, körande från Byn i sin Ford Taunus fylld med skogsdoft och finska. De kommer till Staden där Karla och mamma bor. Sitter i köket med varsin underarm mot bordet.

I Staden talar man svenska, i Byn talar man finska. "Rejäla människor pratar finska." Karla önskar hett att hon också kunde.

Staden ligger i den nordligaste fjärdedelen av landet och i tanke och sinne sträcker den sig längre uppåt kartbilden, mot polcirkeln. Det är en bra stad, men utanför missförstås den. Folket i Byn (morbröderna) tror att den är både stor och skrämmande och söderifrån, från Hylands horisont, har man inte tittat så noga på kartan, utan antar att den ligger bortom allt och hyser ett grövre leverne.

Karla växer upp med sin mamma, som är änka. De lever sida vid sida, snarare än tillsammans. Kärlek finns, men den är kärv och korthuggen. När Karla behöver tröst säger mamma: "Bry dig inte om."

Men Karla bryr sig. Om allt. Hon längtar och törstar. Hon söker frihet och kärlek. Hon är nyfiken och arg, hon törnar emot det ena efter det andra, men reser sig snabbt och gråter nästan aldrig.

Vi får följa Karla i samma takt som manchesterbxorna måste läggas ut och fållas ner. Hon intresserar sig mer för vuxna än för barn, förstår sig bättre på pojkar än flickor, hon kan svära och kasta handgranater, men inte leka som flickor ska. Mycket finns att lära men allt är inte så lätt att begripa. Somligt är dock ställt utom allt tvivel, till exempel att skidåkning är det främsta man kan ägna sig åt. Karla och mamma kavar tigande mil efter mil, oavsett väder och vind.

Det handlar om att befinna sig emellan, mellan finska och svenska, mellan Staden och Byn. Karla försvarar det ena när hon är hos det andra, och söker ett eget utrymme bortanför det pliktfyllda liv som generationerna före henne har tvingats leva.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Morbror Knuts sorgsna leende :


gun 2012-12-16 20:20
En lågstämd berättelse som tar upp problemen med språkförbistringen som kan råda där huvudpersonen är uppväxt med svenska och det i byn talas finska. Hon hade så gärna velat förstå och kunna tala detta språk men det är alltför svårt att lära.
Så mycket händer inte men boken innehåller en del djup som gör den väl värd att ta del av.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Morbror Knuts sorgsna leende


  Köp boken som film på cdon: