bokrecensioner boktips

Purpur

Författare: Vibeke Løkkeberg,
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek, femenism
Utgivningsår: 2003
ISBN: 9173249750


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Berättelsen om purpurfärgerskan Anna som vågar sätta sig upp mot påven. En historisk, feministisk roman som utspelar sig i 1400-talets Toscana.

År 1458 blir den förre författaren av erotiska skrifter, Aeneas Silvius Piccolomini, påve i Rom under namnet Pius II. Hans främsta mål är att genomföra ett korståg mot Konstantinopel. Till detta företag behöver han purpur, det djupröda färgämne som i århundraden symboliserat ära, makt och rikedom. Från ett kloster på norska västkusten låter han hämta den unga purpurfärgerskan Anna. Hon bosätter sig i Toscana och gifter sig med Lorenzo, påvens förste livvakt. Anna får dock avlägga ett strängt löfte om att aldrig någonsin bruka den oförlikneliga röda färgen till annat ändamål än det som påven bestämmer. Men Anna är en kvinna med stark integritet. Hon utvecklar sin egen konst och blir alltmer upptagen av att måla det kvinnliga helgonet S:ta Agatha. När hon så en dag stryker lite av purpurfärgen på sin egen tavla bryter hon mot kyrkans och maktens förordningar. Hon gör det inte ostraffat.

Purpur bygger på en omfattande historisk forskning från författarens sida. Den kan läsas som en historisk roman, en kärleksroman eller en feministisk upprorsroman.
Medelbetyg: 2 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Purpur :
2004-07-08 00:03
En bok som jag hade höga förväntningar på. Men tyvärr så tyckte jag att den inte var så bra, den kändes lite seg på sina håll.
Betyg 2
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow