bokrecensioner boktips

Azincourt

Författare: Cornwell Bernard
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789170282935


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Slaget vid Azincourt är kanske ett av de mest kända i Englands historia. Slaget utkämpades mellan den lilla, svaga och sjuka engelska armèn som besegrade den franska armén, överlägsen i både antal och styrka.
Unge Nicholas Hook är plågad av sitt förflutna, han är förföljd för det som han har misslyckats med att göra och förvisad för det som han har gjort. Han drivs iväg för att arbeta som lejd skytt i Frankrike. Där finner han kärlek till två saker, till sin instinkt i krig och till en flicka i nöd. De överlever massakern vid Soissons men blir tvungna att lämna Frankrike för England. Att åka fast där innebär för honom en säker död. När det istället är kung Henrik V i egen person som upptäcker honom blir han återigen beordrad ut i kriget. Den stolta engelska armén har försvagats efter de stora fälttågen så nu är det upp till bågskyttarna att försvara nationen.
Slaget vid Azincourt var den första segern på ett slagfält vunnen med pilbåge. En berättelse som William Shakespeare skrivit om i Henrik V. Bernard Cornwell lyckas här beskriva hur lerigt, smutsigt och blodigt slaget vi Azincourt var med en känsla som ger läsaren en inblick i hur det var att strida på 1400-talet under Henrik V.
Cornwells berättelse är mästerlig och ytterst väl efterforskad. Observer
Medelbetyg: 3,67 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Azincourt :
2012-10-10 09:38
Helt Fantastiskt bra bok ! Ett måste för läsare som är krigs historiskt intresserade, underbar story och slag skildring. Bara att läsa och njuta som ett underbart vin.


Tänk om det kunde finnas fler böcker som denna !

Betyg 5
2013-03-28 10:23
Intetsägande och ganska ointressant även för mig som är historieintresserad. Historien om Nick Hook inspirerar mig inte och boken blir en transsportsträcka till slutstriden som även den känns tråkig.

Men efterordet var bra!
Betyg 2
2013-04-28 11:49
En bok som beskriver soldaternas umbäranden i krig på 1400-talet. Genom bokens huvudperson Nicholas Hook får man som läsare uppleva hur det är att bli bannlyst i dåtidens England. Prästernas makt var stor, även en galen präst som roade sig med våldtäkter och tortyr ingav respekt då det var en Guds man.
Kungen av England trodde sig vägledd och under beskydd av Gud. Han litade helt på att hans bågskyttar skulle döda alla fiender.
Detta är en bok som är väl byggd av fakta om slaget vid Azincourt.
Betyg 4
Liknande böcker:
Aftonen och morgonen
 K. Follet
Kommer aldrig solen
 E. Rydsjö
Karolinas Poltava
 E. Rydsjö
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield