bokrecensioner boktips

Död skörd

Författare: Willy Josefsson
Genre: Deckare
Ämnesord: spänning
Utgivningsår: 1996
ISBN: 9171199802

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Som en färggrann, exotisk fågel landar den vackra polskan Terese i Bjärebygdens skånska idyll. Kvinnorna snörper på munnen, männen kastar lystna blickar. När hon gifter sig med fårfarmaren Harry Landman kan bygden andas ut.
En dag är hon spårlöst försvunnen. Borta är också "kusinen" Josef Kowalski som bott i gårdsstugan. Vad Harry länge misstänkt bekräftas - Terese har rymt med polacken.
Då Harrys vän, före detta polismannen lMartin Olsson, kommer på besök hos Harry finner han gården och vännen i total misär. Och värst av allt, djuren saknar både mat och vatten.
Som den handlingens man Olsson är tar han genast itu med utfodringen av de utsvultna fåren. Då gör han en makaber upptäckt: den förlupna Terese är mördad och gömd i en av ensilagebalarna.
Ungefär samtidigt kommer den unga, söta journalisten Cecilia Cederberg till Bjärebygden. Hon har fått stipendium av Invandrarverket för att skriva om svenskarnas attityder till invandrare. Martin Olsson blir hennes första intervjuoffer.
Det dröjer inte länge förrän Cecilia får höra talas om mordet och misstankarna mot Harry. Olsson är övertygad om Harrys oskuld och vill hjälpa sin vän ur knipan. Han får oväntad assistans av Cecilia.
Ännu ett lik hittas och Ängelholmspolisen börjar få kalla fötter. "Kusinen" Josef visar sig vara en helt annan än han utgett sig för. Och den ökände arbetsledaren Frank Fransson, Fransosen kallad, vilken är hans roll i historien? Är de svartjobbande polackerna i själva verket den ryska maffians förlängda arm? Kan morden ha utförts av högerextremistiska grupper i blint utlänningshat?
Cecilia och Martin dras in i en virvel av våldsamma händelser. I en dramatisk och helt oväntad upplösning finner de till slut mördaren - och mördarens mördare.

Medelbetyg: 3 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Död skörd :
2012-10-04 18:38
Bra skriven,lättläst, man. Lämnas lite frågande efter svar, men ändå en bladvändare.
Betyg 3
2017-03-12 16:57
Martin Olsson upptäcker ett lik i en höbal när han ska ge fåren nytt att äta hemma hos sin vän Harry som mår dåligt efter sin frus försvinnande. Martin inser direkt att han hittat den saknade frun. Snart dyker det upp en styckad kropp i vattnet som verkar ha samband med den andra döda. Harry blir gripen men Martin tror att det är någon annan som ligger bakom dödsfallen. Martin och journalisten Cecilia undersöker tillsammans omständigheterna och upptäcker att det är någon som vill hålla något hemligt.
En lättläst deckare.
Betyg 3
Liknande böcker:
Mannen i fönstret
 K. Dahl
Morden i Baronville
 D. Baldacci
Under radarn
 L. Child
Du måste dö
 P. James
Koka björn
 M. Niemi
Morden i Vaxholm
 M. Franzén
En tavla för mycket
 M. Sylvan