bokrecensioner boktips

Mississippi

Originaltitel: Mudbound
Författare: Hillary Jordan
Genre: Historisk roman
Utgivningsår: 2008
ISBN: 9789187031007


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

År 1946 flyttar Henry McAllan med sin hustru Laura till en bomullsfarm i Mississippideltat. För henne är det en både främmande och skrämmande miljö. Henrys kärlek till lantlivet delas inte av Laura, som sliter hårt med att uppfostra deras två barn under sträng övervakning av sin hatiske, rasistiske svärfar. När det regnar stiger vattnet och slukar bron som leder till staden. Familjen blir strandsatt i ett hav av gyttja.

Efter krigets slut återvänder två unga män från Europa för att hjälpa till med arbetet på farmen. Jamie McAllan är raka motsatsen till sin äldre bror Henry. Han charmar sin omgivning men förföljs av plågsamma minnen från kriget. Ronsel Jackson, äldste sonen till de svarta dagverkarna som bor på farmen, återvänder från kriget som en hjälte bara för att konfronteras med ett långt farligare motstånd: den djupt rotade rasismen hos hans egna landsmän. Den osannolika vänskapen mellan de två unga männen kommer att dra in dem alla i en förgörande tragedi.

Henry, Jamie, Laura, Hap, Florence och Ronsel turas om att berätta den dramatiska historien. Genom de skiftande berättarperspektiven förmedlas en successiv rörelse mot undergång. Boken drivs mot slutet allt snabbare framåt genom allt kortare kapitel, och som läsare dras man in i spänningen som snarast ger en apokalyptisk känsla.

Om författaren

Hillary Jordan växte upp i Texas och Oklahoma. Hon har en examen i engelska och statsvetenskap från Wellesley College och arbetade i femton år som copywriter i reklambranschen innan hon började skriva romaner. Mississippi är hennes första roman. År 2006 belönades den med Bellwether Prize for Fiction som delas ut vartannat år till en debutroman som handlar om social orättvisa. Den blev också utvald till New Atlantic Independent Booksellers Association Fiction Book of the Year 2008. Hillary Jordan har också skrivit noveller som publicerats i flera olika tidskrifter. Hon bor i New York.
Medelbetyg: 4,4 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mississippi :
2012-06-21 16:15
Det var en intressant läsupplevelse att komma till Missisippidelat då strax efter andra världskriget. Det är framför allt Ronsels öde som griper och tydliggör den apartheid som existerade där och då. Jag får alltså en stark känsla för miljön, men tyvärr är personskildringarna riktigt svaga och romanens slutsidor platta. En svag fyra.
Betyg 4
2012-10-19 16:03
En roman som grep mig starkt när Ronsel, den äldsta av barnen i en svart familj, återvänder från kriget och vistelsen hos en tysk kvinna. Rasismen som han möts av är fruktansvärd och det öde som väntar honom är hemskt.
Betyg 4
2014-05-26 20:36
Spännande ovanlig miljö: en bomullsfarm i Mississippideltat. Fantastiskt att få följa flera olika personer och se på tillvaron ur olika synvinklar. Dessutom enkelt, målande, fängslande språk.
Betyg 5
2016-01-16 10:18
Så där, nu är årets första bok utläst, ååååååå jag måste säga att den var såååå bra.

Det var mitt lilla projekt där gubben fick ta kort på bokstället i affären å jag valde en på de viset. Å vilket val det blev :)Jag blev verkligen helt fast i den här boken och ville läsa mer och mer och mer. Boken var en roman, men människor har ändå haft det på detta vis. Väldigt svårt att förstå faktiskt.

Jag blev intresserad av att läsa fler böcker om hur just mörka människor hade det förr i tiden.

Jaja åter till boken nu då.

Jag tyckte aldrig att boken blev tråkig och jag tyckte definitivt inte att boken var utfylld med massa onödigt pladder för att göra den längre.

Slutet på denna boken är verkligen gripande måste jag säga. Skulle det bli en film av det här skulle jag definitivt se den.

Alla människorna är intressanta på sina egna vis och vissa känner man ilska mot redan från start.

De berättar genom sina egna kapitel men de blir ändå aldrig en massa upprepningar som jag tycker att det kan bli annars när man skriver en bok på det här viset.

Nix pix denna författare har helt klart lyckats :-)

Det är helt klart en läsvärd bok.

Å så tycker jag att framsidan på boken är så fin. Det är inget jag brukar kommentera annars men den här boken var värd att kommentera.

Betyg 5
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm