bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
Vän med döden
Liknande böcker:
Stormvarning
 M. Adolfsson
selfies
 J. Adler-Olsen
Dödens flod
 D. McTiernan
Inland
 A. Dahl
De hängda hundarna
 J. Jensen
Nemesis
 A. Christie
Äventyret med julpuddi..
 A. Christie
Morianerna
 J. Ekström
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerMordet på Hammarskjöld

 
Författare: Samuel Karlsson
Genre: Deckare
Ämnesord: hälsa, mord, psykologi, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789174372786
 
Spänning:  9
Romantik:  4
Humor:  3
Lärorik:  4
Sorglig:  8

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En värld fångad i det kalla krigets värsta plågor. Ett land i blodigt kaos och en man på ett hemligt uppdrag, utsänd av ljusskygga krafter. Vem är vän och vem är fiende? Allt börjar med att en gammal man blir misshandlad hemma i sitt ensliga torp i skogarna utanför Hultsfred i Småland. Poliserna Louise Hård, Frank Nordgren och Sven-Olof Åkerman utreder fallet som visar sig ha förgreningar bakåt i tiden och utanför nationens gränser. Ingenting är vad det verkar vara. Utredningen leder dem in på en farlig väg där deras liv och framtid sätts på spel. De kommer en internationell komplott på spåren som leder till en av 1900-talets mest omtumlande händelser. Mordet på Dag Hammarskjöld.

Medelbetyg: 4 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Mordet på Hammarskjöld :


arsenal23 2012-06-13 23:34
Recension av Samuel Karlssons deckare Mordet på Hammarskjöld

Boken är utgiven på Deckarförlaget (2011) och innehåller 350 sidor.

Samuel Karlson har tidigare gett ut flera faktaböcker om traditionella hantverk och kulturhistoria. Mordet på Hammarskjöld är hans skönlitterära debut och den första i en serie som idag är planerat till fem fristående böcker.

Handling: Eskil snart 75 år är en före detta sågverksarbetare, något av en ensling som bor i skogen. Hans liv är väl inrutad och sista torsdagen i månaden tar han sin gamla Husqvarnamoped och kör de två milen in till Systembolaget. Exakt klockan elva kliver han in och köper sin ranson av spritvaror. Efter bolaget fortsätter han sin köprunda, alltid i samma ordning. Han stör ingen och han vill heller inte bli störd.
Sven-Olof Åkerman, är nybliven pensionär sedan en månad tillbaka efter att jobbat som polis i 30 år. Nu befinner han sig i en Kaitumjaure för att fiska harr i Kaitumtjåkka och Tjäktjajåkka långt bort från brottsligheten. När han sitter utanför sin stuga tjuvlyssnar han på någons radio och ett inslag får honom att lyssna lite extra. En äldre man har hittats svårt misshandlad i sin stuga utanför Hultsfred. Han blir nyfiken eftersom det är i hans hemtrakter, men nu är det Louise och Frank som får ta hand om fallet, tänker han. Men han har ändå svårt att släppa händelsen. Är det kanske någon han känner till?
Det är Eskil som Frank och Louise har hittat svårt misshandlad, han befinner sig nu på sjukhus, men om hans liv går att rädda vet läkarna inte än. Varför har någon misshandlat Eskil så svårt? Det är många frågor som uppkommer och till slut säger Frank att de måste ringa till Sven-Olof. När Sven-Olof får veta vem som blivit misshandlad måste han bara ta reda på varför. Han avbryter semestern och kör först hem till en god vän Johan Lundmark som även varit vän med Eskil. Johan vill inte gärna prata om Eskil, men säger till Sven-Olof att han ska ringa några samtal och att Sven-Olof kan komma tillbaka om några timmar. När Sven-Olof kommer tillbaka får han se att Johan är död och det på ett fruktansvärt sätt. Vem och varför har någon dödat Johan och varför just nu när Sven-Olof varit på besök?
Detta är upptakten till många blodiga och hemska händelser. Vem var egentligen Eskil och Johan? Deras förflutna går tillbaka till Karlsborgs flygflottilj och ännu längre tillbaka i början av 1960-talet i Kongo. Eskil har massor av pengar placerade utomlands. Hur kan en vanlig sågverksarbetare ha så mycket pengar? Sven-Olof ställer sig till förfogande och tillsammans med Louise och Frank ska han nu försöka lösa det komplicerade fallet. Ska de lyckas och överleva?

En mycket mycket spännande debutdeckare. Kanske lite väl obehaglig för känsliga läsare eftersom den innehöll flera grymma och blodiga scener som var väl gestaltade. Det var till och med så jag mådde lite illa av dem ibland, så verkliga var de. Miljöer och karaktärer var också väl gestaltade. När jag kan se miljöer och karaktärerna framför mig då är boken i mitt tycke välskriven. Det var en spänning som eskalerade hela tiden, men det fanns även en gnutta romantik och vardagliga händelser i handlingen. Kan bara sätta högsta betyg och hoppas att nästa del håller samma höga klass.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-06-14 (38) www.kristinasimar.se


Betyg 5

Bokhållaren 2012-10-25 18:17
Mycket är bra. Historien är spännande och ganska trovärdig. Bokens komposition och uppbyggnad förbluffande säker för att vara en skönlitterär debut. Växlingen mellan dialog och deskriptiva partier gentomtänkt och effektiv. Person- och miljöbeskrivningarna helt OK. Men bra kan bli bättre. Och här tror jag du skulle behövt en professionell redaktör som kunde hjälpt dig att ta bort en del longörer och några mindre lyckade formuleringar - att själv döda sin darling kan inte vara lätt. Försök hitta en sådan och jag är säker på att nästa bok blir ännu bättre. Jag ser fram mot den redan nu. Mitt slutomdöme blir därför: en bra debut
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Mordet på Hammarskjöld


  Köp boken som film på cdon: