bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Rika barn leka häst
 U. Trenter
Miss Pym ingriper
 J. Tey
Inga fler hemligheter
 E. Brunn
Fruktans hus
 M. Ahlstedt
Christine Falls
 B. Black
Maigret och den unga döda
 G. Simenon
Maigret tar miste
 G. Simenon
Maigret och den gamla..
 G. Simenon
Domaredans
 U. Durling
Tolv timmar
 S. Wilding

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen cyklande polisen

 
Författare: Douglas Grip
Genre: Deckare
Ämnesord: mord, humor, spänning, lidingö
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9163700697
 
Spänning:  7
Humor:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Lidingöpolisstation anses som en arbetsplats för avdankade föredettingar. Där hamnar de som inte riktigt har vad som krävs men som det inte finns tillräckligt med anledning att ge sparken. Inne på Östermalm ser man ner på ”kollegorna på landet” och har inte mycket till övers för deras förmåga att lösa brott.

Chef för detta b-lag är kriminalkommissarie Helge Karlsson och han är undantaget som bekräftar regeln. Efter lång och trogen tjänst som framgångsrik mordutredare på Rikskriminalen har han tagit över polisstationen på sin älskade ö där han bott hela sitt liv. Vardagen består mest av administration och pappersarbete, resten tar ”de riktiga” poliserna inne på Östermalm hand om. Helge trivs dock med tillvaron och njuter av att kunna cykla till jobbet och att det finns tid till att lägga upp fötterna på skrivbordet och ta en tupplur på eftermiddagarna.

Men så bryts plötsligt sommarlugnet. Under ett inbrott i en gammal sekelskiftsvilla mördas den gamla damen Elsa Skoglund brutalt och Helge får användning av sin erfarenhet som mordutredare igen. Mordutredningar ligger normalt under Östermalmspolisens ansvar men eftersom det är semestertider och det är ont om personal och det är så uppenbart hur det har gått till, så överlåts utredningen på Helge och hans manskap. Till sin hjälp får han kriminalinspektör Martina Tapper som mot sin vilja blir förflyttad från Östermalmspolisen.

Men det som till en början ser ut som ett vanligt rånmord visar sig vara mer komplicerat än så. Och när ytterligare ett mord inträffar står det klart för Helge att något mer ligger bakom. Helge och Martina tvingas gräva djupt i Lidingöbornas intriger och hemligheter som visar sig vara många och mörka. Mörka hemligheter som någon är beredd att göra vad som helst för att bevara.

Utdrag ur boken:
”Stopp där”, kommenderade han barskt, ”ser ni inte att det är avspärrat? Här finns inget att se. Du får allt hålla dig bakom avspärrningen som alla andra.”
”Det är bra konstapeln”, svarade Helge lugnt. ”Jag är Kriminalkommissarie Helge Karlsson, polischef här på ön och jag har kommit för att ta del av brottsplatsundersökningen.”
Fan det finns tokjävlar överallt. Tänkte polismannen och satte tummarna innanför bältet och höjde axlarna för att se större ut än han redan var.
”Kommissarie Karlsson? Jasså det säger du. Förlåt jag kände inte igen dig utan uniform. Brukar inte du ha Musse med dig när du är ute på uppdrag? Men jag tror inte att varken Svarte Petter eller Spökplumpen är misstänkta för tillfället så du kan lugnt hoppa upp på din cykel och bege dig hem till Ankeborg igen.” Polismannen log brett åt sin snabba tunga, han var mycket nöjd med sig själv över hur lustig han var. ”Ta och försvinn härifrån nu innan jag tappar humöret.”
Helge suckade för sig själv. Det fanns uppenbara problem med att heta Karlsson i efternamn och vara kommissarie.


Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den cyklande polisen :


rogerjo 2012-05-03 12:28
Som Lidingöbo så känns det bra att vi äntligen fått vår egen deckare här på ön. Det är något som jag gått och väntat på länge.

”Den cyklande polisen” handlar om Helge Karlsson som är kommissarie och chef på Lidingöpolisstation. Han har ett förflutet som en mycket duktig mordutredare men har nu dragit sig tillbaka och basar över poliserna på Lidingö där han har växt upp. Det händer inte mycket om dagarna men när ett mord begås blir det fart på Helge och han måste borsta av sina kunskaper i mordutredning igen. Han får hjälp av den unga Martina som tvångsförflyttats till Lidingö för att hon inte var önskvärd på Östermalmspolisen. Det något omaka paret måste jobba tillsammans för att lösa mordet och det visar sig inte vara så enkelt som det först verkar. Mer om handlingen tänker jag inte avslöja.

I boken har Grip gjort Lidingöpolisen till en slags malpåse för inkompetenta poliser som inte duger någonting till. Även om detta inte stämmer med verkligheten så är det inte helt fel heller. Den lokala bylingen har inte mycket förtroende av oss som bor här.

Karaktärerna är överdrivna och saknar verklighetsförankring men lustigt nog är det just detta som gör de trovärdiga och intressanta och lockar till skratt. Vid flera tillfällen måste jag lägga boken ifrån mig och bara asgarva så att tårarna rinner. Denna deckare har betydligt mer humor än någon annan deckare jag läst vilken kan vara en befrielse då de flesta svenska deckare är alldeles för dystra tycker jag.

Boken innehåller en hel del kritik mot kommunens planer på att bygga mer hus på Lidingö, en fråga som är hett debatterad här på ön. Men det är inget som stör för icke öbor.

I min mening är detta en fräsch fläkt på den svenska deckarhimlen och jag längtar redan efter fortsättningen.
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den cyklande polisen


  Köp boken som film på cdon: