bokrecensioner boktips

Dödsmatchen: Fotboll i nazismens skugga

Författare: Andy Dougan
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, mord, historia, fotboll
ISBN: 9113008811


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Tyskarnas ockupation av Kiev under andra världskriget var mycket brutal. Mest beryktad är Babij Jar-massakern, där 33 000 judar mördades på två dagar. Mindre välkänd, men väl så dramatisk, är historien om fotbollsturneringen som pågick under ockupationen. Spillrorna av det legendariska FC Dynamo Kiev samlades ihop och dominerade serien. När de krossade ett tyskt Luftwaffe-lag steg de nationalitiska känslorna i Kiev och ockupanterna krävde en returmatch där tyskarna skulle få vinna, annars ...
Medelbetyg: 3,5 (2 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Dödsmatchen: Fotboll i nazismens skugga :
2004-07-01 08:42
Dödsmatchen är en roman som om man läser baksidestexten tycks handla om en fotbollsturnering under andra världskriget. Men sanningen att säga är det här en berättelse som handlar om mycket mer än så. Dougan mixar på ett elegant sätt den skönlitterära berättarformen med fakta av mer dokumentär karaktär. Det handlar inte alls bara om resterna av fotbollslaget FC Dynamo Kiev som utmanade ockupationsmakten, utan snarare om ockupationen i sig och den känsla av rädsla och hopplöshet som spred sig i de tyskockuperade delarna av Östeuropa. Fotbollen hamnar naturligtvis i bakgrunden då Dougan tar läsaren med till de avskyvärda koncentrationsläger och avrättningsplatser som nazisterna lät uppföra. Fungerar bra som tidsdokument även om historien och dramaturgin inte känns helt ny (tror mig ha sett flera filmer med snarlika motiv). Efter att ha läst Dödsmatchen finns det fler än ett skäl att byta favoritlag i fotboll om man sedan tidigare har eller haft ett sådant…
Betyg 3
2005-04-17 17:54
Det första jag vill säga är att detta inte är någon roman som nämns ovan. Andy Dougan har genom studier av olika källor hittat och skrivit om en aspekt under den tyska ockupationen av Kiev, nämligen fotbollens liv i allmänhet och Dynamo Kiev i synnerhet.

Och han gör det på ett mycket läsvärt och intressant sätt. Nånstans såg jag att även den som inte är fotbollsintresserad kan få ut mycket av boken. Jag vill revidera det, jag tror nämligen att om man inte har minsta intresse av fotboll skulle de inslag (som naturligtvis inte är få) som handlar om just den sporten bli tämligen långtråkiga. Man har man - som jag - ett intresse av BÅDE fotboll OCH historia blir denna skildring högintresant.
Det känns som Dougan är påläst, och flera aspekter av ockupationsliv som jag aldrig tänkt på belystes med hög precision.

Fascisterna var inte att leka med. Och inte kommunisterna heller.

Betyg 4
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken