bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
The outsider
 C. Wilson
Tusen tankar om lycka..
 E. Falk
Bänd ordet
 C. Porseryd
Vitsvit
 A. Farrokhzad
Deontologi
 D. Aeouy
Poesiboken
 . Min nya skattkammare
Tiden i Malmö, på jorden
 J. Werup
Vara vit mans slav :..
 S. Åkesson
Mot ljuset!
 G. Swärd
Livs Lust
 A. Swärd

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerBara det här med dörrarna

 
Författare: Malin Backström
Genre: Poesi/Lyrik
Ämnesord: filosofi
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789113040141
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


I små korta betraktelser - eller berättelser - skildrar Malin Backström i sin nya prosalyriska bok ett jag som omges av tystnad. Men hela tiden finns försök att släppa in något nytt, oväntat, något frigörande eller helande.

Det handlar om kropp och sexualitet, om kärlek, åldrande och död. Om språklöshet och vikten av att bryta tystnaden, eftersom "tystnaden är en dörr som inte går att låsa". Det handlar om det livsnödvändiga i att ha gränser, att kunna stänga dörrarna om sig, men också i att kunna överskrida dessa gränser ibland - för att kunna möta en annan människa fullt ut.

Det handlar om ensamhet, om olika sätt att förhålla sig till den, och om den möjliga gemenskapen i det ritualiserade sammanhang som sporten kan utgöra. Det handlar om basket och inne¿bandy, om att vara så rädd att förlora att man inte vågar satsa tillräckligt mycket. Och det handlar om den obesvarade frågan varför inte alla flickor kan flyga.

Malin Backström skriver här med en lågmält intensiv och personlig röst om svåra saker så att det ibland låter väldigt enkelt.

"Sjön öppnar sig utan förvåning. Tar emot mig idag också. Bereder plats, som om jag vore bara ännu en valp att mätta. Kroppen tar för sig, så långt hövligheten tillåter. Jag är bara här på nåder. Den här världen vet jag ingenting om. Mörkret härunder."
Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Bara det här med dörrarna :


kristina_s 2012-03-18 22:54
Recension av Malin Backströms prosalyriska bok Bara det här med dörrarna

Boken är utgiven på Norstedts (2012) och innehåller 112 sidor.
Malin Backström debuterade med den prosalyriska Berättelser som inte får vidröras (1997). Bara det här med dörrarna är hennes andra bok. Källa: Norstedts.

Handling: Den här boken kan man också kalla korta berättelser eller betraktelser. Boken handlar om kärlek, åldrande och död. Kropp, kärlek och sexualitet. Författaren vill påtala vikten av att bryta tystnade. ”Tystnaden är en dörr som inte går att låsa”. Så skriver författaren i sin text. Hon skriver om hur viktigt det är att ha gränser och att kunna stänga dörrarna om sig. Men också att man ibland måste överskrida dessa gränder för att möta en människa fullt ut. Boken handlar även om ensamhet och olika sätt som man kan förhålla sig till den och om de ritualer sport kan innehålla. De sporter hon tar upp i boken är innebandy och basket. Hon skriver också om rädslan att förlora så man inte vågar satsa full ut på de sporter man ägnar sig åt. Till sist tar författaren upp en ännu obesvarat fråga: Varför kan inte alla flickor flyga?

En mycket vacker och stilistisk skriven prosalyrisk bok av Malin Backström. Författaren är en suverän gestaltare och ordkonstnär. Boken är även mycket tänkvärd. Hur mycket ska man ge av sig själv när man utför en sport är något hon frågar sig. Vikten av att kunna stänga in sig i ensamhet och må bra av det är en annan fråga. Jag tyckte verkligen om denna lilla korta prosalyriska bok. Den gav mig en hel del att tänka på och just att språket var så vackert och stiliskt att det var en njutning att läsa den.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-03-19 (32) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Bara det här med dörrarna


  Köp boken som film på cdon: