bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Serotonin
 M. Houllebecq
Cirkus i Valdemarsvik
 M. Malmström
Köttets tid
 L. Wolff
I chefens revir
 S. Forslund
En aning övermogen
 C. Gustavson
Antikkurs för vilsna h..
 Å. Hallengård
Den enda utvägen
 A. Bengtsson
Änkorna på Österlen
 S. Paborn
Månskensryttaren
 E. Poulsen
Lyckan är ett lån
 E. Poulsen

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAndetag

 
Författare: Stina Nilsson
Genre: Roman
Ämnesord: kärlek
ISBN: 9789185903177
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Nu är hon hemma och skulle ha trivts i sitt perfekta hem om det inte var för att julgardinen inte har kommit upp än. Ja, och sen är det foten också.
Det är ju den som gör allting så förbaskat svårt.
Igår hade hon gett upp om att ens försöka nå upp till gardinstången.
Det gjorde för ont. Det var som om en boja hade virat sig om hennes fot. Tung. Med spetsar som vred sig in i köttet. Tvingade henne att inte röra sig. Inte uppåt. Inte alls åt det hållet som hon själv ville.
Med ett djupt andetag och spända muskler frågar hon Bo. Hon förnedrar sig genom att fråga Bo. Hon vet det. Men vad har hon för val?

I sammanbiten ton stammar hon fram orden som låter fula i hennes mun.
"Kan du hänga upp julgardinen i år?"
Snälla, lade hon till också. För säkerhets skull. Då skulle han förstå. Då skulle han göra det.
Han svarar nonchalant att han gör det när han har tid.
Han har förstått. Visst har han förstått? Och nu har han all den makt som han älskar att ha i sin hand. Hur dum får man vara?
Elsa svär tyst för sig själv. Aldrig, aldrig vill jag komma hit, till den här platsen där bojan skär in i min hud och utplånar varje handlingskraft hos mig.
Men där står hon. Mitt i rummet av förödmjukelse. Mitt i ett språng av död.
Vad ska hon göra med sin förtärande böld?
Vad ska hon göra av det flinande skrattande ansiktet? Flinar som döden? Hon ser sig själv skrika mot Bo och naglarna som skär in i hans kött. Blodet som rinner nedför ansiktet och formar en pöl på mattan.
På den äkta mattan, tänker hon förvirrat. Nej så långt får det inte gå. Så mycket makt ska han inte få.
Hon får tåla sig. Nöja sig med det svaga hånflinande svaret som innebär ett väldigt sväljande och en hel massa tystnader. En tystnad så stark som ett skärande skrik genom tjock is. Som en isklump skär sig Elsa genom dagar och nätter.
Och tro, att det ska ske. Julgardinen är snart uppe. Snart.

Medelbetyg: 3 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Andetag :


kristina_s 2012-02-24 13:55
Recension av Stina Nilssons roman Andetag

Boken är utgiven på K & R Bokförlag.

Jag har läst romanen som pdf-fil. Stina Nilsson har förut kommit ut med en sagobok och senare i år kommer hon även ut med en diktbok. Hon bor i Norrköping.

Handling: Elsa jobbar som sekreterare är en trist och tråkig kvinna enligt många. Att det har med hennes barndom att göra är det ingen som vet. Nu närmar det sig jul och Elsa vill ha sitt hem klanderfritt. Hon har tyvärr råkat skada foten i en joggingtur och har så ont att hon inte kan sätta upp julgardinerna. Något som stör henne otroligt mycket. Och maken Bo är inte särskilt angelägen att hjälpa till och sätta upp dem.
Parallellt med Elsa och Bo får vi läsa om den positiva Pelle som har ett antikvariat. Han är alltid tillmötesgående mot sina kunder och vänner och han älskar sitt antikvariat.
En kväll är Bo och Elsa på fest hos några vänner. Bo pratar på och skrattar som alltid. Elsa tycker bara allt är trist och hon sitter mest i en soffa hela kvällen, ointresserad av att prata med någon. I taxin på vägen hem tittar Bo på Elsa och säger att hon är vacker, de kysser varandra och älskar den natten. Men dagen efter allt som vanligt igen. Elsa är sur och vill ha gardinerna uppsatta. ”När jag hinner”, säger Bo. Senare hittar Elsa en lapp och Bo är försvunnen. På lappen står det att han lämnat henne för sin stora kärlek. Istället för att bli deprimerad och ledsen, händer något med Elsa. Över en natt blir hon känslosam. Hon börjar umgås med sina arbetskamrater och följer med några till Knuts pensionat innan jul. Där äter Elsa med glädje julbord och tittar på alla vackra tavlor och fotografier som ägaren Knut gärna berättar om. Plötslig känner hon igen en del av tavlorna och fotografierna och får bekräftat av Knut att hon har rätt. Elsa lägger även till en man med en liten silverring i örat som hon får kontakt med. Han presenterar sig som Pelle och att han driver ett antikvariat. De pratar med varandra och med Knut och det kommer fram saker som ingen vetat innan, men som gör att man kan säga att cirkeln är sluten.

Jag vet i stort sätt ingenting om denna författare. Hon kontaktade mig och undrade om jag ville läsa denna roman som en pdf-fil och det tackade jag ja till. Hon heter Stina Nilsson och skriver poesi. Hon har gett ut en sagobok vet jag, och att hon bor i Norrköping. Att författaren skriver poesi märks mycket väl i denna roman. Den är mycket poetiskt och stilistiskt skriven och berörde mig mycket. Först tyckte jag inte om Elsa, men när det kom fram hur hennes barndom varit och hur den påverkat henne till det beteende hon har, fick jag stor sympati för henne. Men jag hade nog velat läsa om hur Bo tänkte om Elsa när hon var så trist på festen och även fått läsa lite tillbaka i tiden om hur Bo och Elsa träffades och hur den extroverte Bo blev förälskad in den introverta Elsa.

Betyg 3/5 Kristina Simar 2012-02-24 (19) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Andetag


  Köp boken som film på cdon: