bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
The Economics of Casin..
 D. Walker
Eurovision i bokform
 J. Goldstein
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Scener från hjärtat
 M. Ernman
Praktisk harmonilära o..
 S. Ingelf
Serietidningsreklam
 J. Wilhelmsson
Hallucinationer
 O. Sacks

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerAtt ställa till en scen - Historien om SPIRA

 
Författare: Rasmus Waern
Genre: Fakta
Ämnesord: musik, kultur, kulturhuset spira, jönköping
Utgivningsår: 2012
ISBN: 9789187007118
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Spira

Den 11 november 2011 invigdes kulturhuset Spira i Jönköping. Det är ett hus för både teater, musik och dans som ritats av Wingårdh arkitektkontor. Nu presenterar bokförlaget Langenskiöld boken om Spira. Den är skriven av Rasmus Wærn, välkänd skribent inom arkitektur och verksam som arkitekt inom Wingårdhs. Man får här en initierad bild av hur projektet växte fram och i fotografen Åke E:son Lindmans bilder presenteras byggnadens arkitektur utförligt.

Enbart storleken, med en konsertsal för 910 åhörare och en teater för 450 åskådare samt flera andra mindre scener gör Spira till en betydelsefull händelse i svenskt kulturliv. De möjligheter som byggnaden erbjuder kommer att låta huset tala om sig långt utanför Småland. Hur det därtill varit möjligt att uppföra ett hus med så höga ambitioner för mindre än 30 000 kronor per kvadratmeter är en historia som många kommer vilja lära sig av.

”Att ställa till en scen – historien om Spira” är liten behändig bok med mer än fyrtio färgbilder samt ritningar och en text som spänner över hela teaterarkitekturens, och inte minst Jönköpings, historia.
Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Att ställa till en scen - Historien om SPIRA :


kristina_s 2012-02-21 15:26
Recension om Rasmus Wærns faktabok Historien om SPIRA.

Boken är utgiven på Bokförlaget Lagenskiöld (2012) och innehåller 80 sidor. Boken har både svensk och engelsk text och innehåller även vackra färgbilder både av Spira utifrån och inifrån.

Rasmus Wærn, född 1961 är arkitekt och arkitekthistoriker, verksam som skriftställare på Wingårdhs sedan 2004. Han skriver om såväl ny som gammal arkitektur ibland annat Svenska Dagbladet och The Architectural Review. Bland de böcker han medverkat i kan nämnas Guide till Sveriges arkitektur, Crucial Words; Conditions for Contemporary Architecture och Stenarkitektur. Källa: Lagenskiöld Förlag.

Handling: Detta är en faktabok om hur kulturhuset SPIRA i Jönköping blev till. Den kanske är mest intressant för Jönköpingsbor med omnejd och för dem som är intresserad av ny arkitektur. Innan kulturhuset byggdes hade (SMOT) dans, musik och teater sina lokaler i gamla och dåliga hus på Tändsticksområdet. Innan SPIRA byggdes var Jönköping en av Sveriges tio största städer den enda stad utan kulturhus för musik, dans och teater. I augusti 2004 redovisades den utredning som gjorts för den politiska ledningen som beslutade att gå vidare med det. Flera olika platser studerades och till slut blev det Södra kajen vid Munksjön som visades vara det bästa alternativet. Huset skissades på 10 000 kvadratmeter men det blev 15 000 kvadratmeter och kostnaden beräknades till 185 miljoner, den blev visserligen också större men inte så anmärkningsvärt mycket. 2006 anordnades en arkitekttävling och den arkitektfirma som vann var Wingårdh arkitektkontor AB. Ägare och huvudfinansiär är Landstinget i Jönköping. Medfinansiärer är: Jönköpings Kommun, Stig Simonsson med familj, Tord Johansson med familj. Byggherre: Landstingsfastigheter och Totalentreprenör: PEAB Sverige AB. Den 11/11-2011 var så äntligen Spira och firades med en stor invigningsfest.

Jag tycker att det var riktigt roligt att läsa och recensera denna bok om SPIRA. Som Jönköpingsbo har jag följt bygget från första spadtaget och sedan hur huset blivit större och större och tills det stod där färdig i all dess prakt. Det har varit mycket debatt i Jönköping om för eller emot SPIRA. Själv är jag mycket glad att SMOT fått flytta från sina dåliga lokaler till detta vackra hus med härlig akustik. Jag är även stolt mamma till en dotter som jobbar där. Och vi i familjen fick därför komma på en härlig rundvandring innan invigningen. Restaurangen drivs inte mindre än av mästerkocken Tommy Myllymäki som blev vald till årets kock 2007. Jag hoppas att SPIRA kommer att besökas ofta.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-02-21 (18) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Att ställa till en scen - Historien om SPIRA


  Köp boken som film på cdon: