bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Samma Författare:
20 filosofer
20 politiska filosofer
Schopenhauer
Spinoza
Liknande böcker:
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Tidens historia
 T. Berg Eriksen
Rummet, tiden och männ..
 G. Clark
Farewell to Reality: H..
 J. Baggott
Den banala godheten
 A. Heberlein
Fysiken, Martinus Kosm..
 L. Pettersson
Time Travel: A History
 J. Gleick
Tankens pilgrimer. Eur..
 R. Ambjörnsson
Katolska kyrkan och de..
 T. Woods
Great Leads: The Six E..
 M. Masterson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
Klassiker25 filosofer

 
Författare: Gunnar Fredriksson
Genre: Fakta
Ämnesord: filosofi, västländska filosofer
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789113034225
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Har du börjat glömma det du en gång visste om Platon, Spinoza och Nietzsche? Är du nyfiken på Thales, de Beauvoir eller Barthes?

I 25 korta kapitel presenteras här den västerländska idéhistoriens 25 främsta tänkare. Från Thales - den förste filosofen - till Roland Barthes - som filosoferade om allt från fribrottning och Tour de France till mode och tvättmedel.

Gunnar Fredriksson berättar underhållande och initierat om deras filosofi och deras liv. Inte minst lägger han stor vikt vid att beskriva den tid och det samhälle som de verkade i. För filosofi är inte bara idéer som ploppar upp i skallen på det ena eller andra geniet. Filosofi växer fram i dialog med, eller i motstånd mot, samtiden och historien.Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av 25 filosofer :


kristina_s 2012-02-02 15:32
Recension om Gunnar Fredrikssons faktabok 25 filosofer

Boken är utgiven på Norstedts pocket (2011) och innehåller 232 sidor.

Gunnar Fredriksson är född 1930, publicist och författare. Han var chefsredaktör för Stockholms - Tidningen 1965-1966 och för Aftonbladet 1966-1980, där han sedan under många år var kolumnist. Han har skrivit flera kritikerrosade biografier över filosofer som Spinoza, Hume, Schopenhauer och Wittgenstein. Källa: Norstedts.

Handling: Författaren har valt att skriva kort om de han anser vara de 25 mest betydelsefulla filosoferna i väst. Han skriver om dem i kronologisk ordning efter årtal, där han börjar med Thales som förutsatte en solförmörkelse år 585 före vår tideräkning och slutar med Barthes, en fransk filosof som levde 1915-1980.
Jag tar bara upp några filosofer som jag själv känner till och hoppas att det leder till nyfikenhet att läsa boken om alla de 25 intressanta filosoferna boken tar upp.
Platon är väl en filosof som de flesta känner till. Han delade in människor i klasser: De visa (filosoferna), väktarna, soldaterna, näringsidkarna, köpmännen, hantverkarna, bönderna och till sist daglönare och slavar. Han ansåg att alla fria medborgare borde ha rösträtt, även kvinnorna.
Aristoteles var 18 år när han kom från till Makedonien för att studera vid Platons akademi i Athen. Han föddes år 384 före Kristus. Hans förfäder var läkare. Aristoteles utvecklade teorier om fysik och astronomi.
Descartes född 1596 var en fransk filosof som bodde i exil i Holland för att undgå katolikernas förföljelse. Sommaren 1649 skickade drottning Kristina efter honom. Hon ville ha filosofiska samtal med honom. Efter mycket tvekande reste han till Stockholm. Drottning Kristina som bara sov fem timmar per natt tvingade Descartes (som annars sov till tolv) till slottet i den stränga vinternkylan klockan fem på morgnarna. Detta ledde till att den redan klene Descartes blev förkyld och i januari 1650 fick han en svår lunginflammation och dog den 12 februari 1650 54 år gammal.
Nietzsche kallad diktarfilosof och profet. Han har beskyllts för att vara föregångare till fascismen och nazismen. Han har påverkat hela 1900-talets tänkande och läses än. Han föddes 1844, växte upp i en prästgård och studerade grekiska och latin vid universitetet i Bonn. 1889 föll han ihop på en gata i Turin och blev sedan mentalsjuk. Han dog 1900 och Hitler och nazisterna gjorde Nietzsche till sin officiella filosof.

En mycket givande faktabok om 25 filosofer som författaren Gunnar Fredriksson anser vara de mest betydelsefulla i väst. Mycket fakta är skrivet i korta kapitel om var och en av filosoferna. Det gjorde att jag gärna ville läsa mer om vissa av dem. Intressant är att tänka på att flera av filosoferna teser och teorier fungerar än idag. Som till exempel ”Pythagoras sats” som skolelever lärt sig i århundraden. Boken var lärorik och det var fängslande att ta del av för mig okända filosofer. En mycket väskriven och läsvärd bok, både för de som studerar filosofi eller andra som har ett allmänt intresse för ämnet och vill läsa lite grundläggande fakta om västerländska filosofer.

Betyg 4/5 Kristina Simar 2012-02-02 (9) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 4

Zenmuron 2012-06-01 14:39
Har läst föregångaren "20 filosofer", som i stort sett är samma bok så jag lägger min recension här.

Tycker boken är intressant, och alla kapitel är välskrivna utom det om Heidegger där Fredrikssons politiskt grundade ogillande går ut över Heideggers filosofi som Fredriksson gör att för att förminska värdet av med diverse citat tagna ur sitt sammanhang.

Hoppas att detta kapitel är borttaget i den nya 25 filosofer.
Som sagt, övriga 19 kapitel är bra och går grundläggande igenom filosofernas liv och tänkande.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till 25 filosofer


  Köp boken som film på cdon: