bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Gustaf Mannerheim
 D. Ahlander
Kanslern: Axel Oxensti..
 G. Wetterberg
Fristen
 P. Levi
Och i Wienerwald står..
 E. Åsbrink
Mannerheim Marsken Mas..
 H. Lindqvist
Den tyske officerens h..
 E. Hahn Beer
D'Annunzio. Dekadent d..
 G. Hägg
Raul Wallenberg i Buda..
 P. Levine
Hitler En Biografi
 J. Fest
Dödsbringaren
 R. Höss

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerKrigsbibliotekarien

 
Författare: Shorab Rahimi
Genre: Biografi
Ämnesord: krig, irak-irankriget 1980-1988
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789186175153
 

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Krigsbibliotekarien är poeten och översättaren Sohrab Rahimis första prosabok. Den skildrar hans upplevelser och erfarenheter från åren 1983-1985 under Iran-Irakkriget. Nyskrivna minnesanteckningar blandas med dagböcker från skyttegravarna.
Sohrab Rahimi är född 1962 i Iran och har bott i Sverige sedan 1986. Han har tidigare gett ut fem diktsamlingar på persiska och är verksam som översättare och tidskriftsskribent.

"Vi spelade fotboll i gränden när vi fick höra att Irak hade anfallit Iran, släppt bomber över fl era storstäder och bland annat tillintetgjort fl ygplatsen i Teheran. Vi var chockade. Vi såg på varandra, allihop, men ingen vågade gråta. En tung tystnad föll kvävande över oss. Hade det hänt i Teheran så kunde det hända här i Isfahan. Det tog oss bara några sekunder att förvandlas från lekande barn och ungdomar till blivande soldater." (ur boken)

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Krigsbibliotekarien :


kristina_s 2012-01-23 05:22
Recension av Krigsbibliotekarien av Sohrab Rahimi

Boken är utgiven på Smockadoll Förlag (2011) och innehåller 120 sidor.

Sohrab Rahimi är född och uppvuxen i Iran, men bor numera i Malmö, Sverige.

Handling: I den här faktaboken berättar Sohrab Rahimi om sina 738 dagar som soldat i kriget mellan Irak och Iran som pågick mellan september 1980 och augusti 19988. Att Sohrab Rahimi frivilligt gjorde militärtjänstgöring var för att kunna få utresetillstånd. Kriget mellan Irak och Irak startades av Saddam Hussein och var helt onödigt. Saddam ville ha en annan gränsdragning mellan länderna, men efter att kriget slutade efter åtta år hade inga ändringar av gränserna dragits. Striderna fördes med luftangrepp, kemiska vapen och ”traditionella” skyttegravstrider. En miljon människor skadades för livet eller dog, de flesta var Iranier.
Boken är uppdelad på faktadelar och dagboksanteckningar. För att orka med soldatlivet samlade Sohrab på sig böcker som han lånade ut till de andra soldaterna. ”Bröderna Karamazov” var den mest populära boken, men också modern persisk litteratur lästes. Det ordnades poesikvällar och Sohrab hade högläsning för soldaterna. Något som inte var populärt bland befälen och Sohrab Rahimin förflyttades ofta på grund av att han förmedlade litteratur. Boken tar även upp händelser om själva kriget och hur livet i strid var, saknaden efter familjen och olika minnen.

En oerhört intressant bok som berörde mig mycket om det onödiga kriget mellan Irak och Iran. Ett krig som varade i hela åtta år 1980-1988 och som Saddam Hussein startade utan någon egentlig anledning. Författaren Sohrab Rahimi berättar kort och koncis om sitt liv som soldat, både med en faktadel och som dagboksanteckningar. Trots att boken är glest skrivet och endast innehåller 120 sidor fick författaren med oerhört mycket fakta och tankar. Det var för mig en givande bok eftersom jag älskar att läsa om Mellanöstern. Även fast jag läst flera böcker om detta krig hade jag ändå stor behållning av denna bok. Den var lättläst och jag fick lära mig ännu mera om kriget och livet som soldat från ett annat perspektiv. Författaren har gestaltat de olika händelserna och miljöerna han berättar om på ett riktigt utomordentligt sätt. Jag hoppas att han skriver flera liknande böcker om sitt liv i Iran och hur han kom till Sverige.

Betyg 5/5 Kristina Simar 2012-01-23 (6) http://blogg.passagen.se/krisim
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Krigsbibliotekarien


  Köp boken som film på cdon: