bokrecensioner boktips

Nåd

Författare: Linn Ullman
Genre: Roman
Ämnesord: hälsa, kärlek
ISBN: 9170011338

Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Johan Sletten har just fått ett ödesdigert besked: han är döende. Johan, som är en pensionerad medelmåttig kulturjournalist, är gift för andra gången med sin stora kärlek, Mai. men nu måste han alltså lämna allt detta. Hans liv har inte varit någon ''uppvisning i värdighet'' och därför vill han åtminstone dö en värdig död. Han ber sin fru att hjälpa honom med det...
Medelbetyg: 2,5 (4 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Nåd :
2004-06-28 18:34
Den här boken var verkligen dålig. Och jag vet egentligen inte varför jag läste den för jag gillar inte Linn Ullman särskilt mycket. Men hennes andra böcker "När jag är hos dig" och "Innan du somnar" är i allafall värda en varsinn trea i betyg. "Nåd" får verkligen bara en tvåa. En svag. Linn kommer liksom aldrig till skott. Hon tappar bort sig efter vägen och börjar irra på med annat. Som tur var, är boken himla tunn, 152 sidor i pocketvarianten. Men det är en sån tråkig historia om Johan, som jag upplever som en rätt osympatisk man. Och Linn försöker blanda nutid och gammalt i berättelsen om Johans liv, vilket blir riktigt gäspa-käken-ur-led-tråkigt, usch! Och till och med baksidetexten är helt förvirrad med faktafel och slarv, så jag var tvungen att skriva om den när jag lade in boken här. Så mitt råd är att ni tar er för något annat än att läsa den här boken. Till och med att sortera strumplådan är trevligare!
Betyg 2
2004-07-20 13:58
Eftersom jag tyckt mycket om Linn Ullmans tidigare böcker så såg jag fram emot att läsa Nåd. Men det här är en ganska tung och lagom trist historia som varken fängslar eller berör. Man får följa huvudpersonen Johans tankar de sista månaderna innan han dör, och visst, det är en del kloka saker, men det lämnar inga direkta avtryck.

Det som dock känneteckar Linn Ullmans berättarstil är att hon inte värjer för det som är jobbigt. Hon skriver om människors svagheter och brister på ett ovanligt öppet sätt vilket gör att det stundtals blir jobbigt men också väldigt givande att läsa hennes böcker. Utifrån att denna ärlighet även gäller Nåd, så ger jag en trea i betyg.
Betyg 3
2008-03-10 07:07
En långtråkig bok, som dock bara tar ett par timmar att läsa ut. Boken handlar om Johans sista månader och hans återblickar i livet han levt. Kände tyvärr inte att boken berörde mig...
Betyg 2
Liknande böcker:
Kirke
 M. Miller
Spärrad gräns
 G. Gränström
Insekt
 C. Castillon
Amado Mio
 P. Pasolini
Fiskande kattens gata
 J. Földes
Vända hem
 Y. Gyasi
En doft av jasmin
 E. Nord
Här är vi
 G. Swift
Samma Författare: