bokrecensioner boktips

Pojkarna

Författare: Jessica Schiefauer
Genre: Ungdom
Ämnesord: psykologi, spänning, ungdom, äventyr
ISBN: 9789163868665


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

På dagarna utstår Kim tillsammans med sina tjejkompisar Bella och Momo killarnas kränkningar, men på nätterna dricker de av nektarn från en fantastisk blomma som förvandlar dem till pojkar.

Kim kan inte få nog av friheten i en annan kropp och blir som pojke också kär i Tony. Tillsammans upplever de både spänning och attraktion, men som tjej är inte Kim intressant för Tony.


Utdrag ur boken:

"Vi fyllde fjorton år den våren, Bella, Momo och jag.

Vi höll oss för oss själva.

Om vintereftermiddagarna var vi oftast i Momos rum,

men under den varma delen av året satt vi i Bellas trädgård,

eller inne i växthuset om det regnade.

Vi levde mitt i allt detta sprakande och det fick mig att glömma att jag var Kim,

att jag hade en kropp som växte och sprängde.

Växthuset var en frizon, ett rum att gå till där andra lagar gällde."

Medelbetyg: 2,33 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Pojkarna :
2011-12-08 19:54
Kim, Momo och Bella fyller under våren 14 år och de håller sig för sig själva, bara de tre. Om det är kallt ute så sitter de i Momos rum, är det varmt så sitter de i Bellas trädgård eller i hennes växthus om det regnade. Växthuset blir deras frizon där de kan glömma att de är små, försvarslösa flickor som inte kan göra motstånd då pojkarna tafsar, skriker och skrattar. Men en dag hittar Bella ett underligt frö som kommer att förändra allt...

Hon planterar det och efter bara några dagar så har de svaret framför sig. En stor och vacker blomma som det finns en mystiskt saft i. De smakar på den, bara en droppe var... och blir pojkar. De behöver inte vara rädda längre, de kan vara stora och tuffa och slipper bli nedtrampade hela tiden. Men förvandlingen varar bara ett tag och sedan återvänder de till deras flickkroppar igen. Det är då de glider ifrån varandra, för Momo och Bella räcker det att veta hur det känns, men Kim vill fortsätta att vara en pojke och känna spänningen och farligheten med det igen...

Jag tycker att Schiefauer skriven vackert, blir lite magiskt och poetiskt, men könsrollerna är konstiga. Det är som om man går tillbaka 150 år och männen "äger" kvinnorna. Flickorna är så små, svaga, försvarslösa och tysta. Vad har hänt med 2000-talets feminism? Tjejer är svaga - skitsnack! Alla killar är väl inte rebeller som röker, drogar och gör inbrott heller? Man får inga förklarande efterord från författaren heller, för då hade jag nog tyckt bättre om boken, om Schiefauer hade förklarat vad hon menade och tänkte medan hon skrev. För jag fattar inte, boken känns inte riktigt färdig och det är konstiga könsroller, så läs och tyck till själv om du vill. Men jag skulle nog inte rekommendera den. Tyvärr.

// aLva
Betyg 2
2012-02-12 18:50
En helt okej bok, men jag läste den vid fel tidpunkt. Var egentligen inte så sugen på att läsa den här typen av bok just då. Därav min låga betygsättning.
Betyg 3
2012-07-10 22:29
Jag håller med de alva här uppe. jag tyckte verkligen inte om den här bokens könsroller. Däremot så tror jag att schiefauer försöker att skildra någon slags övergång, från barndomen till tonåren och att vara vuxen. När jag läste boken ur den synvinkeln blev den i alla fall lite bättre.
Betyg 2Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Pojkarna
Liknande böcker:
En flicka till häst
 E. Bagnold
Silverskeppet
 J. Moen
Hotellet
 P. Jansson
Cirkus
 P. Jansson
Stenänglar
 K. Ohlsson
Nära ögat, Sandra
 I. Högelin-Brattström
Dödsmärkt
 L. Martin
Feberdrömmar
 D. Hoh
Dödlig ömhet
 A. Berggren
Mika
 A. Stivell
Samma Författare: