bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Kevin & Schröder 2 - D..
 B. Danielsson
Requiem på Dimön
 M. Lindstein
Mytomanen
 S. Sarenbrant
I spindelns nät
 L. Lippman
Lösning i London
 L. Deighton
Nattviol
 N. Leavy
Den yttersta rättvisan
 D. Öhrlund
Jungfrustenen
 M. Mortimer
Nattens vittne
 H. Kritz
Ett steg för långt
 F. Faulkner

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerDen thailändska amuletten

 
Författare: Thomas Dahlqvist
Genre: Thriller
Ämnesord: mord, kärlek, spänning
Utgivningsår: 2011
ISBN: 9789186775063
 
Spänning:  8
Romantik:  5
Humor:  2
Lärorik:  6
Sorglig:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


En varm sommardag i juli blir den unga thailändska militärkaptenen Malee Som skjuten till döds i Örebros stadspark. Sedan några dagar har hon varit på flykt efter ett avhopp från den thailändska militära delegation hon kom till Sverige med för att besöka vapentillverkaren Bofors. Malee befinner sig i parken tillsammans med den frilansande journalisten och fotografen Tommy Berg och i det ögonblick Malee mördas börjar Tommys kamp mot klockan. Ska han hinna genomföra det Malee inte hann innan polisen upptäcker vilken relation han hade till henne, och att han har betydligt större vetskap än han påstår om omständigheterna kring det brutala mordet? Polisen inleder snart en hetsjakt på Tommy. I sitt förvar har han den mystiska amulett som Malee burit runt halsen, en amulett vars dolda innehåll utgör ett hot mot både regeringar, företag och enskilda personer.

Vilka hemligheter finns i amuletten som nu utgör en fara även för Tommys liv? Och vem mördade Malee?

Den thailändska amuletten är en tempofylld spänningsroman med internationella förgreningar. Den tar med läsaren bakom försvarsindustrins stängda dörrar och rör sig från Bofors korridorer och skjutfält till långt utanför Sveriges gränser.

Den thailändska amuletten problematiserar, ställer frågor och avslöjar. Det är en berättelse om människans mörka sidor - om ondska, egoism och girighet. Men det är även en berättelse om empati, kärlek och mod.

Medelbetyg: 3,5 (2 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Den thailändska amuletten :


kristina_s 2011-11-02 14:38
Den thailändska amuletten är en spänningsroman som handlar om vapenindustrin runt om i världen. Det är en fiktiv historia, och är inspirerade av händelserna och människorna som författaren träffat när han utfört arbeten åt vapenindustrin.
Efter ett avhopp hittas den kvinnliga militärkaptenen Malee Som skjuten till döds i Örebros stadspark. Hon är där tillsammans med frilansande journalisten och fotografen Tommy Berg. När Tommy förstår att Malee är död, sliter han av henne amuletten som hon bär runt halsen. Innehållet i amuletten utgör ett hot mot regeringar, företag och privatpersoner runt om i världen. Vi får följa Tommy Berg och hur han träffade Malee Som, deras flykt parallellt med nutid, där läsarna får följa polisens jakt på Tommy Berg. Varför mördades Malee Som och av vem?

Detta är en roman med action från början till slut. Den är läsvärd och mycket trovärdig. Författaren har själv arbetat inom vapenindustrin så han vet vad han skriver om. Dialogerna i boken var rappa och underhållande. Att boken inte var skriven i kronologisk ordning, utan läsarna får möta Malee Som och Tommy Berg när de träffades parallellt med nutiden när Tommy Berg jagas av polisen gör boken ännu mer spännande. Även karaktärerna i boken är bra gestaltade. Vissa vet man inte om man kan lita på och det gjorde att jag ville sträckläsa boken för att få reda på om mina misstankar var rätt. Allt var ovisst in i det sista och slutet var oväntat, men det gjorde att jag i alla fall gärna vill läsa en fortsättning.

Betyg 4

Läserskan 2011-12-19 21:51
Den frilansande journalisten och fotografen Tommy Berg ska skriva och dokumentera ett möte hos den svenska vapentilverkaren Bofors. Det är en delegation från den Thailändska militären som besöker Bofors inför en eventuell upphandling. Detta besök slutar dock oväntat för i stort sett alla inblandade då en av de Thailändska militärerna, kapten Malee Som hoppar av och lyckas rymma från det inhägnade området. Tommy Berg blir genast indragen i denna komplicerade och farliga situation och eftersom han redan från allra första stund då han sett Malee känner sig attraherad av henne bestämmer han sig snabbt för att försöka hjälpa henne genom att gömma henne och sedan försöka ta reda på historien bakom avhoppet. Journalisten i honom inser att Malees berättelse är ett enormt scoop som han mer än gärna vill avslöja och publicera. På det privata planet inser han snart att han förälskat sig i Malee och vill även på grund av detta hjälpa henne. Men detta blir en kamp mot tiden. Det är flera som mer än gärna vill ha tag på de fakta som ligger till grund för Malees berättelse. Tommy inser att både hans och Malees liv är i fara. Trådarna i detta komplicerade nät sprider sig åt olika håll, varav en del ända bort till USA, och ingen av de inblandade vill att något ska avslöjas. Detta gör att Tommy och Malee är jagade från flera håll.

Berättelsen är bitvis väldigt spännande. Den är skriven i ett drivet tempo som för en framåt i handlingen, men personligen tycker jag att jag saknar en fördjupning av karaktärerna. Jag skulle gärna ha velat lära känna flera av personerna bättre. På ett mer personligt plan. Istället tycker jag att Dahlqvist far lite för snabbt fram. Berättelsen känns därför ganska ytligt uppbyggd vilket gör att jag tappar intresset lite trots att han lyckas hålla liv i den yttre spänningen. Språket är dessuotm ganska grabbigt vilket jag kan störa mig på. Man kan jämföra med en Hollywood actionfilm tycker jag, där handlingen i sig kan vara väldigt driven men där man ändå saknar något som gör en nyfiken på mer än enbart vem som ligger bakom komplotten.

Däremot tycker jag att Dahlqvist kännedom om vapenindustrin är något som kommer fram bra i handlingen och bygger upp den delen bra. Det känns som om man mycket väl kan tänka sig att något liknande skulle kunna ske i verkligheten. Om man gillar snabba och mycket lättlästa spänningsromaner är denna att rekommendera.
Betyg 3KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Den thailändska amuletten


  Köp boken som film på cdon: