bokrecensioner boktips

Ödemarksprästen

Författare: Harald Hornborg
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, hälsa, religion, natur, historia, kärlek, äventyr, finland. greve. präst. död. pastorat


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Harald Hornborgs historiska kunnande är en borgen för att tidfärgen genomgående är äkta. Men historiska romaner brukar i allmänhet vara renons på verklig människoskildring. Men även här är Ödemarksprästen ett undantag.Medan 1700-talet ligger klart över Finlands och Sveriges karga bygder går det riktiga människor omkring där. Människor med samma bekymmer och samma glädjeämnen som är våra innersta även i dag.

Utdrag ur boken:
"Se på min dotter", sade Tarvolander i en ljudlig viskning och lutade sig fram över bordet mot Ryselius.
"En sådan husmor får man söka. Och så frisk och stark hon är och en sådan kropp hon har - du skulle se henne i bastun..."
"Men far då!" sade Kirsti, utan att vända på huvudet.
Tarvolander blinkade och skrattade och flyttade sig närmare Ryselius för att anförtro honom vidare detaljer, men Ryselius reste sig och räckte honom handen.

Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Ödemarksprästen :
2011-09-23 18:22
Martin Ryselius är präst på ett gods sen 25 år tillbaka. När grevinnan dör så kan han inte längre vara kvar på godset. En del misstänker att prästens dotter Hedda-Lisa i verkligheten är dotter till unge greven som tros dött i kriget. Grevinnans släktingar kan tänka sig att ta hand om flickan på grund av detta men Ryselius tar dottern med sig samt ett paket med sigill med texten "Till min kära guddotter Hedvig Elisabeth Ryselia. Får af ingen annan öpnas uthan af henne sielf den dagh hon fyller sexton åhr."Ryselius och hans dotter kommer att hamna i Korpijärvi prästgård i Finland och det är där resten av handlingen utspelar sig. Boken är intressant och bra. Den är belönad med 1:a pris i "Historisk romanpristävling 1938"
Betyg 5
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Den röda bokstaven
 N. Hawthorne