bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Hit med flaskan! : han..
 E. Knyckare
Fear Bubble
 A. Middleton
Kvinnor förändrar världen
 M. Gates
Bernadotte för Sverige..
 H. Lindqvist
Nyfikenhet och förundr..
 R. Dawkins
Ha de' gott : konsten..
 G. Hysén
K
 K. Frostenson
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Att färdas utan skyddsnät
 M. Malingur
Borstalpojken
 B. Behan

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerKristen icke kristen

 
Författare: Alf Ahlberg & Stellan Arvidsson
Genre: Biografi
Ämnesord: filosofi, psykologi, humor, religion, historia, vetenskap, kristendom
 
Lärorik:  7

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Frågan är om den kristna religionen fortfarande lever, om den är en makt att räkna med, om den har något värde att ge även vår tids människor (år 1951) står på dagordningen i vår kulturdebatt. När den diskuteras offentligt eller privat, i föredrag eller böcker, i press eller radio, är deltagarna alltid personligt engagerade på ett sätt som vittnar om att ämnet verkligen "bränns".
Förlaget har bett ett antal från kulturdebatten kända personer framlägga sin åsikt om kristendommen och ge ett svar på frågan om och varför de vill räkna sig som kristna eller inte.
En kristen ståndpunkt representeras här av bl.a biskop Torsten Bohlin, prof. Lydia Wahlström, prof. Gunnar Westin, kyrkoherde Nils Brååthe och folkhögskolerektor Herbert Lagerstöm, medan kristendomens betydelse för den västerländska kulturtraditionen särskilt betonas av prof. Torsten Gislén, docent Georg Landberg och dr Gustaf Lundgren.
Sven Lidmans bidrag har fått den personliga bekännelsens form, och prof. John Landqvist skriver från sin filosofiska ståndpunkt om "kristendomen som ett uttryck för människoanden",
På motsidan finner man författare som Poul Bjerre och Tyre Nerman, Studierektor Gunnar Hirdman, undervisningsrådet Carl-Erik Sjöstedt, dr Bertil Stålhane och prof. Einar Tegen. Rektor Jalmar Furuskog bekänner sig till en "kristen ateism", prof Alf Nyman framlägger en filosofisk trosbekännelse, och rektor Stellan Arvidson besvarar frågan varför han icke är kristen med en dikt, kallad "Människans väg".
Kristen - icke kristen är en bok för var och en som söker klarhet i väsentliga livsproblem och som vill veta något om grundvalen för vår hotade västerländska kultur.


Utdrag ur boken:
Vad gör då dessa kristna, som varken kan tro på de värsta orimligheternaa eller vågar öppet förneka dem? De kan välja mellan två utvägar: den ena är att symboliskt omtolka vidrigheterna, vilket är mycket vanligt. Men det måste ske på ett så tvetydigt sätt att inte de enfaldigt bokstavstroende tror att deras vidskepliga tro förnekas.

Medelbetyg: 5 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Kristen icke kristen :


gun 2011-08-23 17:22
En mening av Alf Ahlberg fastnade: "Det finns intet stort i världen, som inte mänsklig ondska och vrånghet missbrukat för de mest gemena syften."
Boken är mycket intressant då den ger inblick i så många tankar om kristendomen. 30 personer har gett sin mening. En del har bekänt sig som kristna andra inte.
Några ord från Gunnar Hirdman "Länge trodde jag att de ärligt och allvarligt troende kristna skall själva vakna upp till insikt om det orimliga, vidrigt grymma i sin religion och ta sig för att mönstra ut det ovärdiga. Mest troligt är att en sådan 'rening' aldrig sker, ty det kristna pieteten hindrar allt sådant. Aktning för traditionen kräver att gamla vidskepliga föreställningar inte får rensas ut".
Conrad Lönnqvist skriver: "Tänk på kväkarna, ett samfund som varken har dop eller nattvard! Jag tror att vi skulle vara lyckliga, om vårt folk präglades av en så helhjärtad kristendom som deras. En kristendom i anda och sanning - men utan sakrament!"
Betyg 5KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Kristen icke kristen


  Köp boken som film på cdon: