bokrecensioner boktips

Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk

Författare: Anita Salomonsson
Genre: Historisk roman
Ämnesord: historia, kärlek
ISBN: 9789113023182


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

I berättelsen om Margareta Johansdotter har Anita Salomonsson fångat ännu ett gripande kvinnoöde från Fattigsverige. Tiden är 1800-talets början. Platsen Västerbotten.

Den undersköna Margareta Johansdotter faller klart utanför kvinnoramen i den lilla byn i Västerbotten vid 1800-talets början. Hon lever ensam och omgärdas av en del häxrykten. Så friar den betydligt äldre Nils. Men när hon fött tre barn som alla dött i späd ålder, förstärks ryktena att allt inte står rätt till. Stumheten växer mellan makarna. Han dricker för mycket och vänstrar med pigan. Och när främlingen från Stafträsk dyker upp faller Margareta lätt. Till en början är alla på gården lätt förälskade i denna stilige, mörkögde man - såväl mannen som hustrun och pigan. Men svärmor, som bor med dem, ser var hjärtat bankar hårdast.
Margareta blir gravid igen och föder den här gången en dotter. Men vem är far till barnet? Misstankarna väcks när Nils hittas drunknad i träsket. Margareta fäller inte en tår.
Det blir rättegång, och nu vittnar den ena efter den andra om vad de har sett och uppfattat - vissa som hor, andra "lika som kärlek". Tjugo års fängelse blir straffet för de båda anklagade. Stafträskarna förpassas till Sveaborg och Margareta hamnar på Långholmens spinnhus. Mirakulöst nog överlever hon och får på ålderns höst återförenas med sin dotter.
Lika som kärlek bygger på ett verkligt fall, och Anita Salomonsson har lagt ner mycket tid på research, vilket ger autenticitet åt hennes skildring av detta gripande kvinnoöde.
Medelbetyg: 3 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Lika som kärlek eller Sammanliggningen i Lubboträsk :
2011-08-14 11:22
Bokens början:

"Rannsakningen

Det var trångt i rättssalen den här augustidagen och kvävande hett. Luften tjock och fylld av allehanda lukter. Människan var i sin stank och sin invanda odör. Det var nybyggarsamhällets hela skala av nödtvungna och ofrånkomliga lukter. Sur lukt från kängskor och vadmalskläder, en sötare och mer vinddragen lukt från fähus och rengårdar och stark och påträngande lukt från fårkättar och stall."

--------------------------------------------
Boken startar med rättegången där Margareta Johansdotter och hennes älskare Stafsträskarn ska stå till svars för vad de gjort.
--------------------------------------------
"Så hade det äntligen blivit uppenbart, det som länge varit känt, att Stafträskarn och den så benämnda Sköna Margareta haft förtroligt umgänge med varandra och till och med kanhända gjort sig skyldig till det värsta! Till Oloflig Könslig Beblandelse! Synd bara att en sådan hjärtegod och oskyldig varelse som Nils Nilsson skulle drabbas." (sidan 10)

-------------------------------------------
Margareta Johansdotter är bokens huvudperson. En kvinna som är gift med Nils Nilsson och som inleder en relation med en annan man, Stafträskarn. Vi får följa hennes livsöde som en intressant historisk berättelse från ett Fattigsverige i början av 1800-talet i Västerbotten.

Jag gillar den här boken för det historiska i den, man får en återblick till hur det en gång var i Sverige, till värderingar som gällde och till den livsstil som var. Jag gillar också Anita Salomonssons berättarstil.

Det som jag tycker drar ner boken litegranna är att den inte har så mycket spänning i sig. Kanske hade Salomonsson kunnat väva in lite mer spänning i boken med tanke på vad den handlar om?

Trots denna, i mina ögon, brist på spänning, håller boken mig i alla fall intresserad av att läsa vidare, så den får i vilket fall som helst, klart godkänt från min sida.

Betyg 3
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken
Den andra dödssynden
 J. Guillou
Segraren
 S. Scarrow
Samma Författare: