bokrecensioner boktips

Mörkast före gryningen

Originaltitel: The edge of darkness
Författare: William Woods
Genre: Historisk roman
Ämnesord: krig, mat, politik, hälsa, mord, natur, historia, kärlek, framtid, spänning, ungdom
Utgivningsår: 1943


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Mörkast före gryningen är romanen om den norska befolkningen i en liten hamnstad vid Alantkusten. Man blir vittne till ockupationstruppernas svårigheter i landet, och man lär känna de politiska förhållandenas ödesdigra inverkan på människorna - hur familjer går mot upplösning eller binds fastare samman. Mitt i oron och misstänksamheten upplever två unga människor en tragisk kärlek, medan fiskarena smuggla vapen för den slutliga uppgörelsen. Intensivt och gripande skildrat är upproret och upplösningen - flykten över havet.
William Woods kännedom om det norska folket och den nuvarande (1943) konflikten ger hans debutroman autentiskt värde. Redan i manuskript inköptes den för filminspelning, som nu (1943 verkställs i Amerika.

C.J. Hambro, f.d. norsk stortingspresident skriver om Williams Woods:
"Mörkast före gryningen är inte bara en spännande roman, den ger också en föreställning av den episka storheten i det som sker i Norge - och vad som kan hända i varje land där folket för sent inser den dödliga fara som det befinner sig i. Det är en bok som framför en kraftfull vädjan och som fyller en verklig uppgift."


Medelbetyg: 5 (1 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Mörkast före gryningen :
2011-07-09 10:19
Gunnar Brogge är en man med styrka och beslutsamhet. Han är rätt man att leda ett överfall mot de tyskar som ockuperat hans hemby. Det smugglas in vapen längs norska kusten och det är engelskmännen som sköter leveransen med hjälp av en ubåt.
I boken får vi följa den blodiga striden men innan dess mötet mellan en ung norska och en tysk soldat vilket slutar i mord. Krig är hemsk då människor som normalt skulle kunna gifta sig med varandra ställs på två sidor för att makthunger hos de som beslutar bestämt att de ska vara fiender. Mycket läsvärd bok som utspelar sig under andra världskriget.
Betyg 5
Liknande böcker:
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Silvretsrike
 C. Iggulden
Krönikan om Ylva Alm 2..
 I. Skjelbakken