bokrecensioner boktips

Jorden de ärvde

Författare: Björn Af Kleen
Genre: Biografi
Ämnesord: politik, historia, kultur
Utgivningsår: 2009
ISBN: 9789185849253


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Vad har Brideshead Revisited, Evelyn Waughs roman om bortdöende engelsk adel (och kanske världens bästa TV-serie) med familjestriden på Erstavik utanför Stockholm att göra? Hur mycket som helst, skriver Björn af Kleen i sin reportagebok Jorden de ärvde. Den engelska adeln dog aldrig bort, inte den svenska heller. Stigande markpriser, sänkta skatter och återupprättat rykte har inneburit en ny skördetid för de svenska jordägarna.

Hur gick det egentligen till när den svenska adeln överlevde både industrialismen och demokratin, vad bråkar de om på Erstavik och varför köpte egentligen Göran Persson Torp? Björn af Kleen (f 1980), kulturjournalist som medverkar regelbundet i Expressen, Sydsvenskan och Metro, undersöker adeln i sin första bok Jorden de ärvde.
Medelbetyg: 4,2 (5 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Jorden de ärvde :
2011-02-07 17:12
Otroligt intressant och upplysande bok
Betyg 5
2011-03-12 20:46
Riktigt intressant och provocerande bok. Boken beskriver överklassens förhållanden på ett mycket upplysande sätt och man blir förundrad hur stolligheterna kan pågå i Sverige idag med regering och riksdags goda minne.
Betyg 5
2011-08-20 12:42
Han skriver engagerande. Inte allt var så intressant. Mest besöket på Lundsberg. Författaren verkar avundsjuk på personerna i boken. En del har och andra inte, ska vi införa kommunism?
Betyg 3
2012-04-02 10:35
Han skriver avslappnat, men ändå engagerande. Jag lärde mig mycket... tex att det finns något som heter fideikommiss. Och det är upprörande! Äldste sonen ärver allt. Hm.

Allt blir inte lika intressant, men boken är behövlig. Lite granna i samma genre som "överklassafarin" i bla Solsidan som blivit så poppis nu. Men "Jorden de ärvde" kanske är en smula mer seriös. Men jag tycker att det är bra att det kommer fram i ljuset, allt detta halvhemliga som överklassen sysslar med.
Betyg 4Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Jorden de ärvde
Liknande böcker:
Min historia
 M. Obama
Friday Night Lights
 H. Bissinger
Sabotören i Auschwitz
 C. Rushton
Steve Jobs : En biografi
 W. Isaacson
Sten Sture den yngre
 L. Ericson Wolke
Allt ska bli ditt
 A. Sundelin