bokrecensioner boktips

Heligt guld

Författare: David Gibbins
Genre: Historisk roman
ISBN: 9789113020303


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

Den heligaste av skatter - menoran, den judiska sjuarmade guldljusstaken - fördes ut ur Jerusalems tempel år 70 e Kr och bars i triumf som krigsbyte till Rom under kejsar Vespasianus. Den finns avbildad på Titusbågen och följde med när romarrikets centrum flyttade till Konstantinopel närmare 300 år senare. Men där slutar spåren. Den fanns inte kvar när korsfarare plundrade staden 1204.

Fram till idag har dess öde varit höljt i dunkel, men Jack Howard, som vi känner från Atlantis hemlighet, och hans medhjälpare har kommit guldmenoran på spåret. Bakom en lönnvägg i en engelsk katedral på landsbygden hittas en karta från tidig medeltid. Kartan blir en avgörande pusselbit i jakten på det heliga guldet - en jakt som tar Jack och hans besättning på en resa i vikingarnas spår, genom Grönlandsisen, över Atlanten, till det gamla mayariket och tillbaka igen.

Självfallet är de inte ensamma om att försöka finna skatten. En grupp hänsynslösa nazister är också ute efter det heliga guldet - och inte bara för dess värde i pengar värde utan lika mycket för dess symbolvärde.

Vad mer kan sägas? Det är bara att spänna fast säkerhetsbältet och följa med.
Medelbetyg: 3 (3 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Heligt guld :
2010-12-29 09:03
Det tog nog 150 sidor innan jag började tycka att boken blev bra.

Oerhört ojämn bok. Stundvis riktigt spännande, varvat med enormt tråkiga avsnitt.
Betyg 3
2013-12-28 11:35
Där "Atlantis hemlighet" tar slut tar "Heligt guld" vid. Vi får följa Jack och Costas på ett osannolikt äventyr i livsfarliga miljöer med grymma bovar hack i häl, från det iskalla Arktis ner till det heta och kvalmiga Latinamerika. Actionspäckat och nervkittlande, precis som föregående bok.
Betyg 3
Liknande böcker:
Härskaren
 S. Scarrow
Att färdas i motvind
 M. Haraldsson
Cilkas Resa
 H. Morris
1794
 N. Natt och Dag
Führerns barnmorska
 M. Robotham
Pojken som följde med..
 J. Dronfield
Robin Hood
 J. McSpadden
Myteriet på Bounty
 C. Nordhoff
Kära Madame de Staël
 E. Lundström
Lammet och stormbocken
 H. Linderholm