bokrecensioner boktips

Imperiet

Författare: Ryszard Kapuscinski
Genre: Reportage, politisk-historisk
Ämnesord: Historia-Nutid
ISBN: 9100116394


Direktlänk till boken hos Bokus

Köp boken på amazon.se (betald länk)
* Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.


Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen

En av vår samtids största journalister och reseberättare och hans personliga och drabbande storverk om det väldiga imperiet i öst. ''Den borde vara obligatorisk för alla som vill få en aning om varför Ryssland blev som det blev och om vad som kan ske i framtiden.'' Dagens Industri


Medelbetyg: 4,1 (10 röster)
Betygsätt:
Bok recensioner av Imperiet :
2003-11-01 12:37

En lysande bok som varje historie och nutids intresserad person
kommer att fängslas av!
Utrikesreporten Kapuscinski beger sig 1967 ut på en resa genom södra Sovjet och möter människor i en totalitär stat. En kuvad och kontrollerad befolkning som ger utryck för en total maktlöshet.
Tjugotvå år senare gör han om sin resa, men nu genom ett "befriat" men kaotisk imperium som brakat samman!
Betyg 5
2003-11-28 10:39
En resa genom det forna Sovjet och det nya Ryssland.
En mycket tankvärd och intressant skildring av vår nutids historia.

Läsvärd!
Betyg 5
2005-11-17 00:50
Läsvärd!
Betyg 4
2007-01-30 04:01
Imperiet av Ryszard Kapuscinski är en unik, lysande och särklass bok.
När man börjar läsa boken, så är man fast efter några sidor. Det lovar jag. Detta är en vidunderlig bok. En av de utan tvekan bästa jag läst i mitt liv. Hans genomresa i före detta sovjetunion, där människorna försökte överleva under diktaturens förtryck, övervakning, granskning och kontroll. Läs boken ! Den är mycket värd.
Betyg 5
2007-02-21 04:36
Imperiet är en underbar bok.
När jag började att läsa boken, så blev jag fast vid den. En av de bästa jag har läst på länge. Den är väldigt värd att läsa.
Betyg 5
2007-12-02 05:25
En underbar och väldigt intresserad bok, alla bör läsa den. Kapuscinski
är en ödmjuk författare i hans författarskap som aldrig skrev för att imponera, aldrig slog sig själv for bröstet.
kommer att fängslas av. i hans skrivande finns bara en motivation (son brukade säga) och det är att bygga broar. Det har alltid varit målet, kan man kalla det att agera översättare mellan kulturer.
Betyg 5
2009-01-04 09:40
En mycket intressant bok att läsa som dock kunde bli lite långrandig i sina beskrivningar ibland. Kapuscinski kan dock konsten att berätta och med en annan författare skulle nog betyget bli lägre. Jag gillar konceptet, att göra jämförelsen vad som hände med Ryssland före och efter. Absolut läsvärd.
Betyg 3
2010-09-17 23:24
Reportageboken Imperiet bygger på två resor som den polske utrikesreportern Ryszard Kapuscinski företog sig till den dåvarande supermakten Sovjetunionen 1967 och 1989. Han reser kors och tvärs och besöker ett flertal av de många republiker som unionen bestod utav. Författarens tes är att påvisa de stora etniska, kulturella och religiösa nationaliteter som gömde sig under den prydliga socialistiska fasaden. Olikheter som enligt Kapuscinski skulle leda till Sovjetunionens slutliga sönderfall.

Jag kan tycka att Kapuscinski i den här ambitiösa boken ägnar sig lite väl att slå in öppna dörrar. För inte var det väl någon välbevarad hemlighet att Sovjetunionen bestod av en brokig skara delrepubliker med diversifierad historisk bakgrund? Dessutom tycker jag att Kapuscinski till stora delar misslyckas med att leda sin tes i bevis. För efter att ha tagit del av författarens resor i de olika republikerna tycker jag nämligen, på något konstigt sätt, att det ändå var väldigt mycket som förenade dem: likheterna kändes alltså större än skillnaderna. Jag hade i alla fall svårt att i efterhand komma ihåg de speciella särdragen i exempelvis Turkmenistan eller Tadzjikistan.

I övrigt är detta en mycket välformulerad och välskriven bok som visar hur imperiets stolta folkgrupper aldrig helt underkuvande sig den totalitära förtryckarapparat som Sovjetunionen successivt utvecklande sig till. Beskrivningarna av imperiets slutliga kollaps andas inte så lite av skadeglädje. Troligen skriven i kontrollerad affekt.
Betyg 3Direktlänk till boken hos Bokus
"
Köp boken på amazon.se (betald länk) * Som Amazon-associates tjänar vi pengar på kvalificerade köp.

Skriv egen bokrecension till Imperiet
Samma Författare: