bokrecensioner boktips     
Hem | Sök böcker | Lägg till ny bok | Topplistor | Länkar | Kontakta oss | Bli medlem |
  Logga in

Liknande böcker:
Södra Oran
 I. Eberhardt
Konspirationsteorierna..
 E. Åsard
En bön för tjernobyl
 S. Aleksijevitj
Homo Deus - en kort hi..
 Y. Harari
The Economics of Casin..
 D. Walker
Det moderna folkhemmet
 J. Åkesson
Valet är ditt
 C. Wahlden
Who-ology
 C. Scott
Factfulness
 H. Rosling
Det moderna trettioåri..
 K. Karlsson

Välj Genre
Roman
Historisk Roman
Deckare
Thriller
Fantasy
Science-Fiction
Ungdomsbok
Biografi
Fakta
KlassikerIrans dubbla ansikte

 
Författare: Hooman Majd
Genre: Fakta
Ämnesord: politik, religion, kultur, iran
Utgivningsår: 2010
ISBN: 9789170375477
 
Spänning:  6
Humor:  3
Lärorik:  9
Sorglig:  6

KÖP PÅ CDON.COM
Begagnade:
Köp begagnad på bokbörsen


Hur du än betraktar Iran så är bilden kluven i två.
På ena sidan skranket återfinns en mestadels sekulär storstadselit, unga, utbildade och förmögna. Det är röster härifrån som når västvärldens medier med budskapet att den islamiska republikens dagar snart är räknade.
På andra sidan står den stora majoriteten, fattiga, jordbrukande, traditionella människor republikens ryggrad och väljarkår. De hålls i ett fast grepp av president Ahmadinejad. Hans vindtygsjackor, billiga kostymer och omoderna frisyr signalerar tydligt att han är en av dem.
Irans dubbla ansikte är en bok som inte väjer för det svåra, men inte heller blundar för det storslagna och många gånger vackra som utgör detta land. Det är en resa genom Iran som mycket få kan göra Hooman Majd rör sig ledigt mellan motsatserna och kan prata lika obehindrat med den kvinnliga taxichauffören i Teheran och den reformvänlige ayatollan som med den opiumrökande prästen. Paradoxernas trassel tvinnas upp inför våra ögon, men upplöses ändå inte motsägelserna är det fundament som Iran vilar på.
Hooman Majd är dotterson till en ayatolla och son till en diplomat. Han är uppvuxen i väst, men har sina rötter i en konservativ islamisk tradition. Med hjälp av detta dubbla seende kan han tolka Iran och göra bilden till en.
En bok som fyller en lucka på den svenska bokmarknaden och som nyanserar synen på både Iran och islam. Majd ger den bästa bild jag sett av det iranska samhällets komplexitet. Boken är både seriös och lättsam. Den ger en bra bild av klyftan emellan sunni och shia och tar effektivt bort bilden av islam som en monolit. Ingmar Karlsson, författare och f.d. ambassadör

Medelbetyg: 4 (1 röster)

  » Skriv egen recension «
Betygsätt:

Bli medlem få boktips baserat på dina betyg.
Bok recensioner av Irans dubbla ansikte :


kristina_s 2010-11-16 16:59
Recension av Hooman Majds bok Irans dubbla ansikten

Boken är utgiven på Ordfront och innehåller 247 sidor

Hooman Majd föddes i Teheran 1957 och levde från unga år utomlands på grund av faderns arbete. Han gick på internat i England och universitet i USA och stannade kvar där efter den islamiska revolutionen i Iran 1979. Majd var länge verksam i film- och musikbranschen, innan han började ägna sig åt skrivande och journalistik på heltid. Han har medverkat i GQ New York Times, New Yorker, New York Observer och många fler. Han är numera skribent och redaktör på tidskriften Interview. Han bor i New York men reser regelbundet tillbaka till Iran.

Läs mer på www.hoomanmajd.com

Handling: Författaren till boken Irans dubbla ansikte Hooman Majd är dotterson till en ayatolla och son till en diplomat. Han är uppvuxen i väst, men har sina rötter i en konservativ islamisk tradition.
Författaren berättar att bilden av Iran är kluven i två sidor, hur man än betraktar Iran. Den ena sidan består av en storstadselit, utbildade och förmögna människor.

Den andra sidan består av fattiga, traditionella och jordbrukande folk. Dessa är republikens anhängare. De styrs av president Ahmadinejad, presidenten som använder billiga kostymer, vindtygsjackor och omoderna frisyrer, för att visa att han tillhör folket.
Författaren gör en resa genom Iran där hand pratar obehindrat med en kvinnlig taxichaufför i Teheran och även den reformvänliga ayatollan.
Författaren träffar även andra politiska personer där det diskuteras politik och röks opium, något som är vanligt förekommande att man bjuder på i Iran.
Boken är en helt politisk bok som nyanserar synen på Iran och islam.

En mycket intressant bok för läsare som enbart är intresserade av att läsa om Irans politiska situation. Den är inte helt lättläst och kanske inte den första bok man ska välja att läsa om man vill lära sig mera om Iran. Har man däremot tidigare läst en del om den politiska situationen i Iran är denna bok en riktig guldgruva. Jag själv lärde mig oerhört mycket och jag rekommenderar den verkligen för läsare som liksom jag har ett stort intresse av Irans politiska situation.

Betyg 4/5 Kristina Simar

Betyg 4KÖP PÅ CDON.COM

Skriv egen bokrecension till Irans dubbla ansikte


  Köp boken som film på cdon: